Svijet
0

Ministar obrazovanja imenovan za prelaznog premijera Rumunije, protesti u Bukureštu nastavljeni

FENA
Sorin Campeanu (Foto: EPA)
Sorin Campeanu (Foto: EPA)
Rumunski predsjednik imenovao je ministra obrazovanja za prelaznog premijera nakon ostavke premijera i njegove vlade.

Predsjednik Klaus Iohannis objavio je u četvrtak da imenuje Sorina Campeanua da predvodi vladu dok parlament ne imenuje i odobri novog premijera.

Parlament ima dvije šanse da glasa o novoj vladi. Ukoliko ne uspije u tome, bit će sazvani prijevremeni izbori.

Iohannis je pohvalio ulične demonstracije koje su izbile prije dva dana i kazao je da je saslušao šta su demonstranti imali reći.

"Imam poruku za demonstrante. Vidio sam vas, saslušao sam vas, uzet ću u obzir vaše zahtjeve", kazao je Johannis

Rekao je da će sastati s predstavnicima političkih stranaka radi razgovora. Dodao je da će dovesti "nove aktere" za stol.

"Sastat ću se s grupom koja zastupa građansko društvo i ulicu. To je značajno za mene. Želim saznati njihove želje i stavove", kazao je rumnunski predsjednik, prenosi AP.

Protesti koji su izbili nakon tragedije u noćnom klubu u Bukureštu nastavljeni su i sinoć unatoč ostavci premijera, a prerasli su u demonstracije kojima se traže reforme. Hiljade ljudi marširale su glavnim gradom Rumunije, Bukureštom u drugoj noći i unatoč ostavci premijera Victora Ponte. Protesti su izbili nakon tragedije u noćnom klubu ovog vikenda u kojoj je smrtno stradalo 32 ljudi, no demonstranti su sinoć poručili da je odlazak Ponte samo početak reformi među korumpiranim političarima. Objavili su da je na ulicama sinoć bilo 30.000 ljudi.