Svijet
0

Miloševićeva imovina na Dedinju procjenjena, minimalno, na pet miliona eura

FENA
Bivši jugoslovenski i srpski predsjednik Slobodan Milošević, koji je umro u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala u Ševeningenu 11. marta, vlasnik je nekoliko nekretnina u Beogradu, ali njegovi nasljednici, ni poslije gotovo pola godine, nisu pokrenuli ostavinski postupak, javlja Tanjug.

Što se, međutim, Požarevca tiče, gdje je lider Socijalističke partije Srbije (SPS) sahranjen, Tanjugu je rečeno da Milošević nema nekretnina, već da su vlasnici dobara članovi njegove najuže porodice, supruga Mirjana i sin Marko.

U Drugom opštinskom sudu je potvrđeno da niko od zainteresiranih članova porodice Milošević do sada nije pokrenuo ostavinsku raspravu.

Prema zakonu, za ostavinski postupak nadležan je sud koji "pokriva" teritoriju gdje je pokojnik imao prebivalište u trenutku smrti ili gdge se nalazi njegova nepokretna imovina.

Savjetnik predsednika Opštine Savski venac Miloš Kovačević izjavio je Tanjugu da su u toj Opštini od Miloševićeve imovine zavedene "samo zemljišne parcele" u Užičkoj 34 i Tolstojevoj 33 u Beogradu.

Te dvije lokacije su veličine oko 100 ari, a minimalna procjenjena vrijednost pet miliona eura, kazao je on i dodao da na Dedinju tržišna cijena zemljišta "ide" i do 90.000 eura po aru.

On je napomenuo da je Milošević imovinu dobio na korištenje kao državni funkcioner, a da je, kako je rekao, tokom svoje vladavine direktnim uticajem na donošenje regulative omogućio sebi da kroz otkup postane vlasnik izuzetno vrijednih objekata i korisnik ogromne zemljišne površine.

Što se imovine u Požarevcu tiče, porodična kuća u Nemanjinoj 41, u čijem dvorištu je Milošević sahranjen, vlasništvo je njegove supruge Mirjane Marković. Ostale zgrade u istom dvorištu su vlasništvo njegovog sina Marka.