Krvav napad
0

Militanti u Burkini Faso ubili najmanje 100 osoba

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
U selu Solhan, koje se nalazi na sjeveru Burkine Faso, sinoć je ubijeno najmanje 100 ljudi, izjavio je predsjednik ove zemlje Roch Kabore.

Vlast je saopćila da su naoružani muškarci zapalili domove i trgovine, a do sada niko nije preuzeo odgovornost za ovaj krvavi napad. Već godinama se u ovoj zemlji dešavaju napadi islamističkih grupa, posebno u blizini granice s Nigerom i Malijem.

Predsjednik Kabore je zbog ovog napada proglasio trodnevnu žalost, te je pozvao na jedinstvenu borbu protiv, kako je naveo, sila tame. Sigurnosne snage trenutno tragaju za počiniteljima.

U napadu koji se desio jučer u selu Tadaryat, koje je 150 kilometara udaljeno od Solhana, ubijeno je 14 osoba. Prošli mjesec je na istoku Burkine Faso ubijeno 30 ljudi.

Ova država se suočava sa sigurnosnom krizom, baš kao i mnoge njene susjedne zemlje. Stanovništvo terorišu naoružane grupe vršeći ubistva i otmice.

Tokom prošlog mjeseca je pokrenuta velika vojna akcija kao odgovor na napade militantnih grupa. Nasilje je primoralo više od milion ljudi da napuste svoje domove.

Afrička polusušna regija Sahel je pogođena pobunama otkad su militanti 2012. i 2013. zauzeli velike dijelove Malija. Francuski vojnici djeluju kao podrška vojnicima Malija, Čada, Mauritanije, Nigera i Burkine Faso u borbi protiv militanata. No, Francuska je prestala podržavati vojnike Malija zbog nedavnog izbijanja puča u ovoj zemlji, piše BBC.