Zabranjena putovanja
16

Milioni Kineza će Lunarnu novu godinu ponovo provesti daleko od svojih porodica

Dž. L.
Željeznička stanica u Šangaju
Željeznička stanica u Šangaju
Obično bi u ovo doba godine stotine miliona Kineza preplavilo autoputeve, vozove i avione unutar zemlje, a povodom proslave Kineske ili Lunarne nove godine. Ipak, pandemija je i ove godine zaustavila najveću godišnju ljudsku migraciju na Zemlji.

Tradicionalna proslava i okupljanja Kineza zaustavljeni su nakon što je kineska vlada pozvala da se izbjegnu sva nepotrebna putovanja tokom praznika kako bi se spriječilo ponovno oživljavanje i širenje koronavirusa.

Lunarna nova godina, poznata u Kini i kao Proljetni festival, najvažniji je praznik u kineskom kalendaru, a može se izjednačiti s Danom zahvalnosti, Božićem i proslavom Silvestrova zajedno.

Mnogim Kinezima koji su napustili rodni grad radi boljih poslovnih prilika u velikim gradovima, Lunarna nova godina je jedina prilika da se spoje sa svojim porodicama. Roditelji koji su ostavili djecu u brojnim kineskim selima kako bi mogli raditi, moraju se suočiti s još 12 mjeseci bez njih.

Kako bi obeshrabrila ljude da putuju, kineska nacionalna zdravstvena komisija nametnula je nova pravila koja zahtijevaju da ljudi koji se vraćaju u ruralna područja moraju uz sebe imati negativni PCR test na koronavirus, ne stariji od sedam dana. Pored negativnog testa, moraju provesti 14 dana u karantinu. Zbog ovakvih mjera mnogi Kinezi nisu u mogućnostiti posjetiti svoje porodice.

U nekim kineskim gradovima lokalne samouprave uvele su još strožija pravila. Naprimjer, u nekim mjestima povratnici trebaju provesti dvije sedmice u vladinom hotelu u karantinu, umjesto u kućnoj izolaciji.

Nova ograničenja u Kini izazvala su brojne kritike korisnika na društvenim mrežama. Pojedini Kinezi dovode u pitanje vladinu politiku u vrijeme kada su se nadali da će otići kući.

"Htio bih pitati, jeste li ozbiljno razmišljali o tome i razmotrili to prije izrade ove politike?", objavila je jedna osoba na Weibu, kineskom servisu.

Mjesecima su kineski državni mediji isticali uspjeh Kine u prevazilaženju epidemije koronavirusa, ali ova godina je donijela nove izazove. U januaru je otkriveno više od 2.000 pozitivnih slučajeva u kineskim sjevernim provincijama, što je najgore ponovno širenje virusa od marta prošle godine.

S obzirom na ovakvu situaciju, kineske vlasti su oprezne. Podsjetimo, ovo je druga po redu Lunarna nova godina koju Kinezi neće biti u mogućnosti provesti sa svojim najbližima.