Svijet
0

Milijarder Peter Thiel je prvi republikanac koji je otvoreno priznao da je gay i rekao kako se ponosi time

Klix.ba
Milijarder Peter Thiel postao je prvi govornik na konvenciji republikanaca koji je otvoreno govorio u javnosti o svojoj seksualnosti, priznavši da je gay.

Na konvenciji republikanaca održanoj u Clevelandu Thiel je govorio prije kćerke Donalda Trumpa Ivanke Trump, a u svom govoru se fokusirao na razvoj tehnologije, kazavši kako vlada ne uspijeva da je prati.

Nakon toga je prešao na druge teme, spomenuvši debatu o upotrebi toaleta transgender osoba koja je bila aktuelna u Americi u proteklih nekoliko mjeseci. Nakon toga je govorio o svojoj seksualnosti.

"Naravno da Amerika ima jedinstven identitet. Ja sam ponosan što sam gay. Ponosan sam na to što sam republikanac. Ali najviše od svega sam ponosan jer sam Amerikanac".

Thiel o svojoj seksualnosti otvoreno govori još od 2007. godine, kada je otkrivena u Gawkerovom blogu, koji je naknadno proglasio bankrot, budući da je uslijedila Thielova osveta.

Thielov govor je došao za vrijeme konvencije republikanaca koji su poznati po svojim konzervativnim stavovima i "antiLGBT" platformi, što mu daje posebno značenje i važnost.

Njegova podrška Donaldu Trumpu je iznenađujuća, pogotovo uzevši u obzir kako Trump ima vrlo agresivna stajališta prema manjinama i ne krase ga liberalni stavovi. Ipak, Thiel navodi kako je uz Trumpa iz razloga jer vjeruje kako on može biti dobar za ekonomiju Amerike te kako je u stanju izbjeći neka kulturna pitanja.

"Lažne kulture ratova nas samo udaljavaju od ekonomskog razvoja i niko od naše nacije ne govori iskreno o tome osim Donalda Trumpa", kazao je Thiel.