Svijet
0

Miliband pozdravio susret lidera Kipra

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Britanski ministar vanjskih poslova David Miliband pozdravio je u srijedu u Ankari susret turskih i grčkih dužnosnika Kipra, u cilju pokretanja mirovnih napora o otoku.

"Razgovori, koji počinju danas, vrlo su značajni za kiparsko pitanje", rekao je ministar na konferenciji za štampu održanoj zajedno s turskim kolegom Alijem Babacanom.

Predsjednik Republike Kipra Tassos Papadopulos i čelnik turskog kiparskog entiteta Mehmet Ali Talat sastaju se u srijedu u Nikoziji radi pokretanja mirovne inicijative, pod pokroviteljstvom UN-a, o ujedinjenju otoka podijeljenog više od 30 godina.

Miliband je izjavio kako očekuje da "obje strane otpočnu razgovore u otvorenom duhu, odlučne da postignu rješenje".

Miliband je također naglasio da nova britanska vlada premijera Gordona Browna nastavlja put prethodnika Tonyja Blaira u podržavanju procesa priključenja Turske Evropskoj uniji.

"Nastavit ćemo da radimo na tom procesu", rekao je on.

Podjela Kipra doprinosi kočenju procesa integracije Turske u EU.

Miliband, koji je prvi strani dužnosnik koji posjećuje Tursku nakon formiranja nove turske vlade, čestitao je na "demokratskom procesu" u Turskoj.

Britanskog ministra će u srijedu primiti predsjednik Abdullah Gul i premijer Recep Tayyip Erdogan prije svog govora u Istanbulu na konferenciji za štampu. On odlazi iz Turske u četvrtak.