New York Times otkrio
0

Michelle Obama je iz robovske porodice

Sarajevo-x.com
Michelle Obama i njena majka Marian Robinson
Michelle Obama i njena majka Marian Robinson
Predsjednička kampanja Baracka Obame dala nam je detaljni uvid u njegovo porijeklo i prošlost, dok je porodično stablo prve dame Michelle Obama bilo prekriveno velom tajni. No, i za to misteriju su se pobrinuli američki novinari.

Ugledni New York Times, u saradnji sa genealozima, otkrio je da je pet generacija unazad postojala veza između jednog bijelca i robinje koja se zvala Melvinia Shields. Pouzdano se zna da je to bila prapraprabaka Michelle Obama, dok identitet njenog praprapradjeda još uvijek nije utvrđen, iako se nagađa da se radi o zetu vlasnika plantaže, gdje je Melvinia radila.

Melvinia je, kako tvrde istraživači, rodila svoje prvo dijete 1859. kada je imala samo 15 godina. To je bio Dolphus Shields, prapradjed koji je imao izrazito svijetlu boju kože.

Melvinia je bila robinja Davida Pattersona, vlasnika plantaže u Sjevernoj Carolini. Kada je umro, u njegovom testamentu 1982. godine pored imanja, stoke i drugih stvari, kao dio imovine upisao je i 'robinju Melviniju'. Ona je bila nepismena, živjela je sa još 21 robom i njena cijena je bila 475 funti.

Dolphus Shields i Michelle Obama
Dolphus Shields i Michelle Obama
Dolphus Shields i Michelle Obama

Megan Smolenyak, koja je vodila istraživanje, vjeruje da je Melvinia najvjerovatnije zatrudnila sa Pattersonovim zetom, Henryjem Shieldsom. On je tada bio u 40 godinama svoga života, te je imao četiri sina. No, također je moguće da je jedan od njegovih sinova, u dobi od 19 do 24 godine, bio otac djeteta, piše Daily Mail.

Historičari tvrde da postoji mogućnost da je Melviniju silovao neki od članova porodice Shields. "Niko se ne treba začuditi kada čuje za veliki broj silovanja i seksualnu ekploatacije koja se dešavala za vrijeme ropstva", kaže profesor Jason Gillmer.

Melvinija je osim Dolphiusa imala još troje djece, a nakon što ukinuto ropstvo nastavila je raditi na jednoj farmi u Georgiji. Preminula je 1938. godine, a njen najstariji sin Dolphius pripadao je jednoj od prvih generacija slobodnih crnaca.

On se dosta isticao u društvu zbog svijetle puti i često su ljudi mislila da je zapravo bijelac. Do 1911. godine bio je vlasnik stolarske radnje, a sa prvom ženom Alice Easley imao je dvojicu sinova.

Michelle Omaba (dolje desno) sa roditeljima i bratom
Michelle Omaba (dolje desno) sa roditeljima i bratom
Michelle Obama (dolje desno) sa roditeljima i bratom

Jedan od sinova, Robert Lee Shields, djed Michelle Obama oženio je Annie Lawson 1906. godine i radio je kao radnik na željezničkoj pruzi. Njegov sin Purnell vjenčao se sa Rebeccom Lumper 1929. godine i njehova kćerka Marian, rođena 1937. je majka Prve dame.

Nakon što je porodično stablo Michelle Obama objavljeno u New York Timesu, ona je odbila da daje bilo kakve komentare jer se radi, kako je rekla, o privatnoj stvari.