Svijet
0

Mesić se distancirao od Ahmadinedžadovih negacija holokausta i Izraela

FENA
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić rekao je Mahmudu Ahmadinedžadu kako Hrvatskoj "nije prihvatljivo" otvaranje sumnji o općepoznatim historijskim činjenicama, niti dovođenje u pitanje postojanja bilo koje međunarodno priznate zemlja, distancirajući se od Ahmadinedžadovih ranijih izjava.

Mesić je na sastanku s Ahmadinedžadom istaknuo kako se "određene stvari objektivno ukazuju kao smetnja u daljnjem razvoju prijateljskih odnosa Hrvatske i Irana precizirajući kako za Hrvatsku, iz strogo načelnih razloga nije prihvatljivo ni otvaranje sumnji o notornim povijesnim činjenicama, ni dovođenje u pitanje egzistencije bilo koje međunarodno priznate zemlje članice UN", navedeno je u saopćenju hrvatske strane nakon susreta dvojice predsjednika na marginama 62. zasjedanja Opće skupštine UN-a u New Yorku.

Dvojica su predsjednika na susretu, do kojeg je došlo na traženje iranske strane, razmijenila mišljenja o aktualnom stanju hrvatsko-iranskih odnosa, o situaciji u regijama dviju zemalja kao i o nekim aktualnim međunarodnim pitanjima, navedeno je u saopćenju, prenijela je Hina.

Ahmadinedžad je iznio svoje viđenje problema izazvanog nuklearnim programom njegove zemlje i ponovio kako Iran nema nikakvu namjeru proizvoditi nuklearno oružje, inzistirajući istodobno na pravu svoje zemlje da bez ikakvih ograničenja koristi nuklearnu energiju u miroljubive svrhe, reklo je saopćenje.

Mesić je potvrdio načelno stajalište Hrvatske da svaka zemlja ima pravo koristiti nuklearnu energiju u miroljubive svrhe, uz apsolutnu transparentnost i poštivanje sporazuma u neširenju nuklearnog oružja i uz punu suradnju s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA), uključujući i posjete inspektora IAEA.

Mesić je također ocijenio da bilateralni odnosi dviju zemalja stagniraju, uključujući i gospodarske odnose, navedeno je u saopćenju.