Svijet
0

Merkel u Bundestagu najavila borbu za promjenu Lisabonskog ugovora

FENA
Angela Merkel
Angela Merkel
Njemačka kancelarka Angela Merkel branila je u srijedu, obraćajući se Bundestagu uoči samita u Bruxellesu, najavljenu inicijativu za promjenom Lisabonskog ugovora u svrhu bolje pripreme Evropske unije na moguće financijske krize.

"Moramo preventivno djelovati sada a ne tek kad nam voda ponovno dođe do grla", rekla je Merkel obraćajući se njemačkom parlamentu glede samita Evropske unije u Bruxellesu u četvrtak, na kojem će biti riječi o mogućim mjerama izbjegavanja financijskih kriza.

Angela Merkel je pred Bundestagom branila francusko-njemačku inicijativu za promjenu Lisabonskog ugovora u svrhu osiguravanja EU-a od posljedica mogućih financijskih kriza. Takvo će stajalište Berlin i Pariz, usprkos žestokom otporu većine članica Unije, predočiti na samitu koji se održava u četvrtak i petak.

"Znam da francusko-njemački dogovor još ne znači ništa, ali isto tako moram reći da bez suglasja Francuske i Njemačke mnogo toga u Evropskoj uniji ne prolazi", rekla je Merkel.

Predstavnici Liberalno-demokratske stranke (FDP), koja sudjeluje u radu koalicijske vlade Angele Merkel, istaknuli su potrebu drastičnih poteza radi postizanja financijske stabilnosti.

"Više se ne smije dogoditi da plaćamo dugove drugih zemalja", rekla je predsjednica zastupničkog kluba FDP-a Birgit Homburger.

Opozicija je Angeli Merkel predbacila unošenje razdora unutar Evropske unije.

"'Dogovor iz Deauvillea' je otežao dogovor unutar Evropske unije", rekao je predstavnik Socijaldemokratske stranke Njemačke Frank-Walter Steinmeier aludirajući na inicijativu Angele Merkel i francuskog predsjednika Nicholasa Sarkozyja.

Predstavnica stranke Zelenih Renate Kuenast, prenosi Hina, predbacila je Angeli Merkel "diletantizam" u vođenju evropske politike i "nelogičan kurs" u savladavanju financijske krize.