Vlast će uputiti svoju
44

Bundestag odbio rezoluciju opozicije kojom se traži isporuka raketa dugog dometa Kijevu

S. M.
Njemački parlament odbio je rezoluciju opozicije kojom se zahtijeva da ta zemlja Ukrajini isporuči krstareće rakete Taurus, prenosi Tass.

Tako je čak 480 poslanika glasalo protiv dokumenta koji je pokrenula frakcija opozicionog bloka CDU/CSU. Dokument su podržala 182 poslanika, a pet je bilo uzdržano.

Dokument poziva njemačku vladu da "prizna Rusiju kao egzistencijalnu prijetnju" i pooštri antiruske sankcije. Osim toga, poziva njemačke vlasti da "podrže Ukrajinu trenutnim zalihama" borbenih sistema, uključujući rakete Taurus, kao i municiju, te "preuzmu vodstvo i koordinaciju po ovom pitanju u Evropi".

Prije glasanja, lider CDU Friedrich Merz pozvao je poslanike vladajuće koalicije da podrže rezoluciju.

"Ukrajina još uvijek ne dobija dovoljno oružja, koje joj je prijeko potrebno", rekao je on.

U međuvremenu, vladajuća koalicija podnijela je Bundestagu vlastitu rezoluciju kojom se poziva na isporuku oružja dugog dometa Kijevu, iako ne spominje direktno Taurus.

Prema mišljenju stručnjaka, ovaj trik kancelaru Olafu Scholzu daje prostor za akciju po pitanju zaliha oružja. Scholz je, međutim, protiv slanja projektila Taurus u Ukrajinu. Neki stručnjaci kažu da bi rezolucija mogla uključivati ​​projektile MARS II. Glasanje o dokumentu bit će održano kasnije u četvrtak.