Mnogi putevi zatvoreni
4

Mećava hara širom SAD: U Los Angelesu upozorenje na snježne padavine prvi put nakon 34 godine

S. Š.
Mnogi putni pravci na području Kalifornije su zatvoreni (Foto: Twitter/Los Angeles Country)
Mnogi putni pravci na području Kalifornije su zatvoreni (Foto: Twitter/Los Angeles Country)
Dijelovi obično mirne južne Kalifornije ove godine se, nakon 1989. godine, prvi put suočavaju sa upozorenjima na snježnu mećavu.
Zimska oluja, koja je jučer pogodila Golden State, nastavit će da pojačava svoj intenzitet i u narednim danima.

Snježno nevrijeme već je donijelo velike mećave i temperature daleko ispod nule u većem dijelu SAD-a. Zahlađenje dolazi u trenutku kada se dijelovi jugoistoka SAD-a suočavaju sa rekordno visokim temperaturama za ovo doba godine.

Posebno upozorenje vlada za područje Kalifornije gdje je posljednji put bilo izgleda za mećavu prije 34 godine, odnosno 1989. godine.

Kalifornijska službe za ceste na autoputu zatvorila je najdužu međudržavnu magistralu - Interstate 5 - zbog nesigurnih puteva, zbog čega je gušći saobraćaj na autoputu 101.

Meteorolozi predviđaju snježne padavine koje će formirati snježni prekrivač visine i do 2.5 metara u planinama sjeverno i istočno od Los Angelesa do subote.

Očekuje se da će na planinama puhati vjetar i do 120 kilometara na sat, dok bi priobalna područja mogla biti suočena sa poplavama.

Nacionalna meteorološka služba (NWS) je saopćila da se front ledenog vremena proteže duž cijele zapadne obale SAD-a, kao i kanadske provincije Britanske Kolumbije. Upozorenje na zimsku oluju na snazi ​​je za priobalne planine okruga Ventura i planine okruga Los Angeles.
Skoro hiljadu otkazanih letova prijavljeno je širom SAD do sada, a očekuje se da će snijeg prekriti južne planine Sierra Nevade u centralnim i zapadnim dijelovima države, piše BBC.