SAD
0

McDonnell kritikovao Bijelu kuću zbog potrošnje "iz deficita"

FENA
Bob McDonnell (Foto: AP)
Bob McDonnell (Foto: AP)
Guverner Virginije Bob McDonnell, koji je iznio odgovor Republikanske stranke na govor o stanju nacije američkog predsjednika Baracka Obame, kritikovao je demokratsku administraciju zbog "potrošnje iz deficita", povećanja nacionalnog duga i birokratije.

"Savezna vlada jednostavno pokušava previše toga učiniti", rekao je McDonnell, nova zvijezda Republikanske stranke, koji je prije dva mjeseca uvjerljivo pobijedio na posebnim izborima u Virginiji.

Prošle godine nam je rečeno će novi savezni izdaci stvoriti nova radna mjesta i zaustaviti stopu nezaposlenosti na osam posto, kazao je on.

"Prošle godine je više od tri miliona Amerikanaca ostalo bez posla, no demokratski Kongres nastavlja trošiti iz deficita, povećavati birokratiju i nacionalni dug na račun naše djece i unuka", naglasio je McDonnell.

McDonnell je govor održao u Kongresu Virginije u Richmondu, okružen s oko 200 dužnosnika, prijatelja, članova porodice i pristalica.

Govoreći o zdravstvu, McDonnell je kazao kako se Amerikanci slažu oko potrebe da sistem bude pristupačan, dostupan i visoke kvalitete, ističući da republikanci imaju plan s kojim se troškovi zdravstva ne bi prebacili na savezne države i podigli porezi.

On je kritikovao i energetsku politiku Obamine administracije, navodeći da sprečava proizvodnju nafte i plina u priobalju, što pogađa Virginiju koja ima potencijala za takvu proizvodnju.

Osudio je administraciju zbog tretmana osumnjičenog za neuspjeli bombaški napad na avion kod Detroita 25. decembra, jer su mu dana ista zakonska prava kao i državljanima SAD-a.

McDonnell je pozdravio odluku Obame da pošalje još 30.000 vojnika u Afganistan, rekavši kako su republikanci suglasni da je "pobjeda u Afganistanu imperativ nacionalne sigurnosti".