Prozvali i AfD
58

Masovni protesti u Dresdenu nakon napada na političara SPD-a: "Sigurno nećemo odustati"

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nakon što je u Dresdenu brutalno napadnut političar Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD) Matthias Ecke u ovom gradu organizovani su masovni protesti.
Prema podacima policije, na današnjim protestima okupilo se 3.000 građana koji su protestovali za demokratiju i protiv nasilja.

Na protestima se obratila i potpredsjednica Bundestaga Katrin Goring-Eckardt (Zeleni) te je poručila kako se Istočna Njemačka borila za demokratiju i 1989. godine.

"Nećemo popustiti pred onima koji preziru demokratiju. Sigurno nećemo odustati", navela je.

Na demonstracijama je učestvovala i savezna predsjednica SPD-a Saskia Esken.

"Vrlo je jasno da ova spremnost na korištenje nasilja ne pada s neba. To ima veze sa sjemenom društvene podjele i porukama prezira prema demokratiji koje prvenstveno dolaze od AfD-a i drugih desničarskih ekstremista", poručila je.

Osim u Dresdenu, građani su izašli na proteste i u drugim njemačkim gradovima, a na ulicama Berlina okupilo se više od 1.000 građana.

Podsjetimo, Eckea su u petak kasno navečer napale četiri osobe i to dok je lijepi predizborne plakate SPD-a u Dresdenu. On je zadobio prijelom jagodične kosti kao i očne duplje te hematome na licu.

Nedugo nakon napada, policiji se predao 17-godišnjak koji je priznao da je napao političara.