Poruka za ministarstvo
44

Sindikat Energoinvesta kritikovao proces izbora novog direktora, kažu da nije zakonito

N. Ž.
Foto: E. H./Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Sindikat Energoinvesta je poslao saopštenje u kojem su istakli svoje mišljenje o izboru novog direktora ove javne kompanije.

Kako su saopštili, nisu dobili uvjerenja od Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije da će direktor biti imenovan putem konkursa, te da bi moglo biti odstupanja od zakonom propisanih procedura.

"Podsjećamo javnost da je još u decembru 2023. godine novoimenovani Nadzorni odbor Energoinvesta poništio već provedenu, u skladu sa zakonom i internim aktima, konkursnu proceduru za izbor direktora Energoinvesta uz neuvjerljivo obrazloženje da je istu raspisao prethodni saziv NO Energoinvest i obećanje da će raspisati novi konkurs kojeg bi oni popratili od početka do kraja", naveli su.

Uvažavajući korektne odnose Sindikata i NO kao i resornog ministarstva radnici su prihvatili opasku i zahtjev novoizabranog NO. Međutim, kažu da dato obećanje nije ispoštovano ni nakon četiri mjeseca. Umjesto raspisivanja konkursa, pojavljuje se zvanična informacija iz ministarstva koja sugeriše da je "pronađen", kandidat za direktora što samo po sebi, kako kažu, navodi na zaključak da se umjesto konkursne procedure želi ići na imenovanje v. d. direktora koji nije uposlenik Energoinvesta, a što nije u skladu sa zakonom", kažu iz Sindikata Energoinvesta.

Napomenuli su na protest kojeg su održali 16. maja, na isti dan kao i sastanak Nadzornog odbora Energoinvesta. Kako dalje kažu, na tom sastanku je izražen stav radnika pred ministrom Vedranom Lakićem, koji "nije dao garanciju" da će isti biti ispunjen.

"Napominjemo da je Energoinvest u dva navrata zbog imenovanja stranački podobnih kadrova bio pred stačajem. Zahvaljujući odlučnosti, hrabrosti, materijalnom odricanju i zajedničkom djelovanju menadžmenta kompanije i radnika i sindikata, Energoinvest je izmirio sve obaveze prema radnicima koje su u jednom momentu iznosile 8 plata, te doveo Energoinvest u poziciju pozitivnog i stabilnog poslovanja.

Radnici Energoinvesta neće dozvoliti da nakon dugogodišnjeg odricanja u cilju oporavka i opstanka kompanije na čelo Energoinvesta bude postavljen direktor mimo zakona koji uz to nema potrebna iskustva i znanja da se nosi sa svim izazovima koje poslovanje Energoinvesta sa sobom nosi, kazali su.

"Borit ćemo se svim raspoloživim sredstvima da se naši zahtjevi ispoštuju i nećemo dozvoliti da se naš trud i odricanje tek tako izbrišu", kazao je.

Navode i da su SM FBiH-Kantonalno povjereništvo Kanton Sarajevo, kao i Sindikat metalaca FBiH dali punu podršku djelovanju i provođenju planiranih aktivnosti Sindikata Energoinvesta u cilju očuvanja kompanije i sudbine radnika.