Organizovane bande
22

Maslinovo ulje sve češće na meti lopova u marketima širom Španije, cijene brinu mnoge

SRNA
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Maslinovo ulje je najčešće na meti lopova u supermarketima u gotovo polovini Španije, javio je Sky News.

Cijena ulja je skočila nakon suše na jugu zemlje prošle godine što je pogodilo rod maslina.

Organizovane kriminalne bande kradu ulje, poznato i kao "tečno zlato", a onda ga preprodaju, rekao je Ruben Navaro, direktor lanca supermarketa "Tu Super", koji ima 30 radnji u Andaluziji, na jugu Španije.

On je dodao da je maslinovo ulje za njih postalo idealan proizvod za krađu.

U svim španskim supermarketima, drugi proizvod koji je najčešće na meti lopova je alkohol, a na trećem mjestu je iberijska šunka.

Litar djevičanskog maslinovog ulja ekstra kvaliteta koštao je manje od pet eura prije četiri godine, a sada košta 14 eura.

Španija će najveći proizvođač maslinovog ulja i porodice ga obično kupuju na veliko za kuhanje.

Supermarketi sada pakovanja maslinovog ulja od pet litara vežu lancima sa katancem kako bi spriječili krađu.

Takođe, na pojedinačnim bocama su postavljeni sigurnosni uređaji za sprečavanje krađe, koje mogu da uklone samo radnici.

Međutim, Jose Iscierdo, šef prodaje u lancu supermarketa Eroski, rekao je da lopovi sada koriste magnete da razbiju tagove.

Maslinovo ulje najviše se krade u supermarketima u oblastima Aragon, Andaluzija, Castilla La Mancha, Katalonija, Valencija, Madrid, Balearska ostrva i Extremadura. Također, raširena je i krađa dimljenih sireva i žileta.

Uzgajivači maslina i kompanije za preradu maslina u ulje takođe su žrtve pljačkaša, a lopovi ukradu desetine hiljada litara ulja.