Indija
0

Maoisti preuzeli odgovornost za napad na voz

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Maoistički pobunjenici preuzeli su u petak odgovornost za napad na voz na istoku Indije, u kojoj je poginulo najmanje 65 osoba, a više od 200 povrijeđeno, izjavio je šef policije države Zapadni Bengal Buprinder Sing.

Indijski ministar unutarnjih poslova P. Chidambaram je saopćio da je ova željeznička nesreća sabotaža i da je odnijet dio šina, ali da se još uvijek ne zna tačno da li je korišćen eksploziv.

Prethodno je ministar željeznica Mamata Banerji rekao da je voz izletio iz šina zbog eksplozije bombe.

Do nesreće je došlo kod gradića Sardiha, oko 150 kilometara od Kalkute, glavnog grada Zapadnog Bengala, javio je Reuters.

Putnički brzi voz na liniji Mumbaj-Kalkuta sa 13 vagona iskočio je iz šina, a onda je na njega naletio teretni voz iz suprotnog pravca.

Oblast u kome je došlo do nesreće poznata je kao uporište maoističkih pobunjenika, koji su već decenijama u sukobu s indijskim vlastima.

Maoisti, koji su započeli pobunu 1967. godine, od prošle godine su pojačali aktivnost. U toku prošle godine zabilježeno je više od 1.000 napada, u kojima je ubijeno oko 600 osoba. Najčešće mete napada su željeznica i fabrike, a njihov cilj je nanošenje velikih šteta privredi.

Smatra se da danas ima oko 20.000 maoističkih pobunjenika, koji imaju podršku poljoprivrednika i aktivni su u 20 od 28 indijskih država.