Svijet
0

Maliki odlučan da kazni autora piratskog videosnimka vješanja

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Irački premijer Nuri al-Maliki je odlučan da kazni počinioca piratskog videosnimka vješanja Sadama Huseina, koji bi mogao biti jedan visoki vladin dužnosnik, saopćili su pouzdani izvori.

"Maliki je vrlo ozbiljno shvatio ovu istragu i želi da kazni zvaničnika, ma ko on bio", rekao je jedan šiitski poslanik blizak Malikiju, koji je tražio da ostane anoniman.

Premijer je naredio zvaničnu istragu da se utvrdi identitet autora videosnimka i onih koji su odgovorni za njegovo objavljivanje na internet stranici.

Istražna komisija se sastoji od tri osobe, rekao je jedan šiitski poslanik, blizak al-Malikiju, i očevidac pogubljenja bivšeg iračkog predsjednika.

Glasnogovornik i direktor operacija ministarstva unutarnjih poslova, general Abdel Karim Khalaf je potvrdio formiranje tročlanog komiteta "koji vodi ovu povjerljivu istragu".

"Onaj ko je odgovoran za emitiranje snimka bit će kažnjen", rekao je general Khalaf.

Prema glavnom tužitelju Visokog iračkog kaznenog suda Muneqethu al-Farunu, koji je prisustvovao vješanju, samo dva očevica su imali mobilne telefone od dvadesetak prisutnih osoba.

"Oboje su bili visoki vladini dužnosnici ", naglasio je on u utorak na kanalu al-Jazire, odbijajući da ih imenuje.

Pored Askarija, koji je negirao da je snimao vješanje, posebno se navodi savjetnik za nacionalnu sigurnost Muftaq al-Rubaie, koji je u srijedu bio nedostupan da prokomentira ove informacije.

Američka ambasada je odbila svaki komentar o uvjetima smaknuća Sadama Huseina. Bivši predsjednik bio je pod direktnom odgovornosti američkih čuvara sve dok fizički nije predat iračkim vlastima, malo prije smaknuća.

Nekoliko sati nakon smaknuća, državna televizija Iraqia je emitirala jednu sekvencu od dvadesetak sekundi bez tona, koju je snimala ovlaštena ekipa, prikazujući posljednje Sadamove trenutke, prije samog čina vješanja.

Piratski snimak, koji prikazuje kompletan čin vješanja, emitiran je sutradan na internet stranici. Snimak osrednjeg kvaliteta otkriva kako neki očevici uzvikuju ime radikalnog šiitskog vođe Moqtada Sadra, malo prije Sadamovog smaknuća.

Nekoliko njih među prisutnima je žestoko vrijeđalo pogubljenika u zadnjim trenutcima, dok su uzvici osvete odjeknuli odmah nakon njegove smrti.