Zbog zločina u Gazi
454

Malezija zabranila izraelskim brodovima pristup lukama

F. H.
Mapa: Google Maps
Mapa: Google Maps
Malezija je u srijedu zabranila izraelskim teretnim brodovima pristajanja u njenim lukama kao odgovor na Izraelske akcije u Gazi, u kojima se kako navode zanemaruju osnovni humanitarni principi.

Brodovima na putu za Izrael također će biti zabranjeno utovarivanje tereta u bilo kojoj luci s trenutnim učinkom, rekao je u izjavi premijer Anwar Ibrahim. Anwar je izdvojio najveću brodarsku kompaniju Izraela, Zim.

Malezija je 2002. godine odobrila kompaniji Zim da svojim brodovima ulazi u njene luke, ali je sada to odobrenje ukinuto.

"Malezijska vlada odlučila je blokirati i onemogućiti izraelsku brodarsku kompaniju Zim da pristaje u bilo kojoj malezijskoj luci. Ove su sankcije odgovor na Izraelove postupke koje zanemaruju osnovna humanitarna načela i krše međunarodno pravo kroz stalni masakr i brutalnost protiv Palestinaca", rekao je Anwar.

Malezija je također odlučila više ne prihvaćati brodove sa izraelskom zastavom u svoje luke i da će zabraniti bilo kojem brodu na putu za Izrael da utovari teret u malezijskim lukama.

Ranije su jemenski Huti objavili pomorsku blokadu Izraela i da će napadati sve brodove koji su povezani sa Izraelom ili idu u izraelske luke kroz Crveno more.