Svijet
21

Malala Yousafzai i ginekolog Denis Mukwege favoriti za Nobelovu nagradu za mir

Klix.ba
Malala Yousafzai, 16-godišnjakinja iz Pakistana, i Denis Mukwege, ginekolog koji pomaže ženama koje su preživjele silovanje, su među ovogodišnjim favoritima za dobitnike Nobelove nagrade za mir. Nagrada će biti dodijeljena danas u 11 sati u Oslu.

Ovogodišnja lista nominiranih sadrži 259 imena i uglavnom je tajna čija se imena na njoj nalaze, međutim neki nominirani su poznati, a djevojčica Malala, koju su talibani pokušali ubiti, je apsolutni favorit. No, to ništa ne mora značiti jer je poznata činjenica da se Odbor za dodjelu Nobelove nagrade vrlo često ne odluči za favorita.

Na listi potencijalnih kandidata za dobijanje nagrade je i američki vojnik koji je davao povjerljive dokumente WikiLeaksu Bradley, odnosno Chelsea Manning (promijenio spol u međuvremenu).

Među potencijalnim dobitnicima nagrade su i Maggie Gobran, egipatska informatičarka koja je napustila karijeru i postala koptska redovnica kako bi pomagala djeci, a tu je i bivša ruska profesorica matematike Svetlana Gannushinka, osnivačica grupe za borbu za ljudska prava "Građanska pomoć".

Malala Yousafzai je najmlađa ikada nominovano osoba za ovu nagradu. Ukoliko je dobije, uz zlatnu značku u liku Alfreda Nobela, dobit će i 920.000 eura. Ova djevojčica je na listu nominiranih za nagradu dospjela nakon što je nastavila borbu za prava djevojčica na obrazovanje u Pakistanu, bez obzira na to što je na nju pokušan atentat, kada je pogođena u vrat i glavu. Ona je svijetu postala poznata po pisanju bloga u kojem je opisivala život pod vlašću talibana.

Spomenimo i to da je Malala jučer dobila evropsku nagradu Saharov, koja se smatra evropskom nagradom za ljudska prava i dodjeljuje je Evropska komisija. Novčani iznos koji ide uz nagradu je 50.000 eura.

Doktor Mukwege, Kenijac, također ima velike izglede za dobijanje nagrade. On je osnovao bolnicu koja je temelj liječenja i pružanja pomoći za desetke hiljada žena koje su silovali militanti i vojnici u Demokratskoj Republici Kongo.

Na listi nominovanih za ovu prestižnu nagradu su još i pjevač grupe U2 Bono, predsjednik Rusije Vladimir Putin, kao i osnivač WikiLeaksa Julian Assange.

Prethodni laureati Nobelove nagrade za mir su bili borac protiv apartheida Nelson Mandela, aktuelni dalaj-lama Tenzin Gyatso, burmanska opoziciona liderica Aung San Suu Kyi, kao i američki predsjednik Barack Obama za kojeg su mnogi skloni reći da nije zaslužio ovu nagradu i da je to najveći fijasko u historiji dodjeljivanja ove nagrade. Isto mišljenje preovladava i kada je u pitanju prošlogodišnja dodjela nagrada za mir. Odbor za dodjelu Nobelove nagrade odlučio je da ona bude dodijeljena Evropskoj uniji u znak "doprinosa miru i pomirenju, demokratiji i ljudskim pravima u Evropi".