Svijet
0

Mahmud Abbas stigao u Ameriku

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik Palestinske samouprave Mahmud Abbas stigao je u utorak navečer u Washington gdje će ove sedmice razgovarati s predsjednikom Georgeom W. Bushom i drugim američkim zvaničnicima o mirovnom procesu.

U srijedu ujutro Abbas će se sastati s jordanskim kraljem Abdulahom II koji je također došao u Washington da razgovara s predsjednikom Bushom, a zatim s američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice.

Tokom posjete Islandu palestinski predsjednik je izjavio kako će ponovo susresti predsjednika Busha u Sharm-el-Sheikhu, u Egiptu, 17. maja, javio je AFP.

"Rado ćemo primiti izraelskog premijera Ehuda Olmerta na ovom samitu", kazao je on precizirajući kako ne zna "da li će do toga doći".

Abbas dolazi u SAD u okviru turneje koja ga je već odvela u Jordan, Rusiju i Tunis.

U Tunisu je predsjednik Palestinske samouprave izjavio kako je odlučan da se postigne "okvirni sporazum" koji bi postavio temelje mirovnog sporazuma s Izraelom prije isteka mandata Georgea W. Busha u januaru 2009.

Mirovni porces pokrenut u novembru u Annapolisu tapka u mjestu zbog nastavljanja židovske kolonizacije na okupiranim teritorijima i nasilja u pojasu Gaze.