U jeku Hladnog rata
46

Maestralna operacija američkih obavještajaca: Kako je "ukraden" najnapredniji sovjetski helikopter

B. H.
Foto: Wikicommons
Foto: Wikicommons
Godine 1988. duboko u Sahelu, dok je Libija Muammara Gadafija koristila nestabilnosti u Čadu za proširenje svog teritorija, dogodila se odvažna operacija za dobivanje jednog od najnaprednijih jurišnih helikoptera Sovjetskog Saveza.

Libijski Mi-24 Hind bio je napušten u isturenoj bazi nedaleko od granice Libije i Čada koju su osiguravali čadski pobunjenici koje podržava Zapad. Iako je helikopter nominalno bio u prijateljskim rukama, bio će izazov pomaknuti ga s opasnog područja tako blizu prijetnji libijskih borbenih aviona.

U nedostatku pilota koji bi mogao odleti letjelicom na prijateljski teritorij, kao što je to učinio irački pilot MiG-21 Fishbed Munir Redfa 1966. godine, izvlačenje je bilo komplicirano i zahtijevalo je plan koji je izlazio iz okvira uobičajne vojne prakse.

CIA, nakon što je čadskim pobunjenicima dala 2 miliona dolara i nešto Stinger projektila, napravila je planove za korištenje transportnog helikoptera Chinook s dva rotora, za podizanje Hinda.

Iako su provedena opsežna ispitivanja podizanja, još uvijek je bilo nekih sumnji u sposobnost podizanja. Samo nekoliko godina ranije, neuspjeh operacije Orlova kandža, pokušaja oslobađanja talaca u Iranu, bacio je sumnju na sposobnosti američkih helikoptera za podizanje teškog tereta. Ipak, odlučili su pokušati.

U mrkloj noći, dva Chinooka poletjela su prema napuštenoj libijskoj bazi, a pratio ih je avion C-130 Hercules. Stigli su i rastavili helikopter, i s dijelovima u jednom helikopteru i tijelom helikoptera prebačenim ispod drugog, ponovno bi poletjeli da se vrate.

Na kraju plan se pokazao kao uspješan. Djelimično rastavljeni helikopter stavljen je pod Chinook i odnešen na sigurno u južni Čad. Iako je pješčana oluja prijetila sporom, teško natovarenom avionu na kojem su se vraćali, helikopter je na kraju ukrcan na C-5 Galaxy za transport nazadu u SAD.

Foto: Wikicommons
Foto: Wikicommons

Ali zašto je bilo potrebno izvoditi tako kompleksan plan za jedan helikopter. Dok su se SAD i Sovjetski Savez sukobljavali u mnoštvu proksi sukoba širom svijeta, ništa nije bilo važnije od pronalaska tehnološke prednosti. Svaki mali uvid u unutrašnje funkcioniranje vojne strategije i opreme njihovih protivnika bio je neprocjenjiv S Mi-24 u rukama, zapadne zemlje su razvile oružje i taktike da ih obore.

I nakon što je Hladni rat završio, važnost ispitivanja opreme protivnika, i zaštite naprednog oružja od pada u njihove ruke je ostala veoma bitna. Upravo iz tog razloga su pripadnici mornaričkih SEAL-a uništili svoj oštećeni helikopter tokom napada na imanje Osame Bin-Ladena u Pakistanu, iako su neki dijelovi uništenog helikoptera navodno stiglu na analizu u Kinu i Rusiju.