Pod istragom 22 osobe
3

Južnokorejska policija obavila racije američkih baza zbog sintetičke marihuane

D. B.
Južnokorejska policija vodi istragu protiv 17 američkih vojnika i još pet osoba koje su navodno krijumčarile ili koristile sintetičku marihuanu, a koja se slala putem vojne pošte.

Ovaj slučaj je posljedica najmanje dvije racije izvršene u maju, uključujući Camp Humphreys, najveću američku prekomorsku bazu. Filipinac i Južnokorejac su uhapšeni, a tužitelji vode slučajeve protiv 22 osumnjičenika. Istraga koju već četiri mjeseca vode južnokorejske vlasti pokrenuta je nakon dojave. Riječ je o jednoj od najvećih istraga u proteklim godinama, koja se odnosi na američku vojsku.

Tokom racija koje je obavila južnokorejska policija u saradnji s odjelom američke vojske za kriminalne istrage pronađeno je 77 grama sintetičkog kanabisa, više od 4 kg "mješanih tekućina" koje se koriste za vaping, kao i 12.850 dolara u kešu u domovima 22 osumnjičene osobe. Vjeruje se da je sedam osoba, među kojima je pet vojnika, umiješano u prodaju droge. Njih 12 su korisnici, dok su tri osobe djelovale kao posrednici. U sve je umiješana supruga jednog vojnika te vjerenica drugog.

Ukupno 17 vojnika je stacionirano u kampu Humphreys koji se nalazi 48 kilometara južno od Seoula, kao i u kampu Casey 48 kilometara od glavnog grada.

Droga je navodno distribuirana bazama nakon komunikacije na Snapchatu.

Sintetička marihuana je napravljena da "oponaša" THC, glavni psihoaktivni sastojak marihuane. Ima sličan efekt kao i kanabis, obično je jača i navodno ima štetan utjecaj na zdravlje uključujući akutne psihotične epizode, paranoidne zablude i tešku agitaciju. Teško ju je otkriti jer se koristi u tekućem obliku u legalnim uređajima za električne cigarete.

Oni koji budu osuđeni u Južnoj Koreji za trgovinnu marihuanom suočavaju se s kaznom zatvora od pet godina do doživotne. Posjedovanje droge nosi maksimalnu kaznu od pet godina zatvora ili novčanu kaznu od 37.200 dolara.