Uz određene uslove
428

Luksemburg postao prva zemlja u Evropi koja je legalizovala uzgoj kanabisa u domovima

V. K.
Kanabis je od danas legalno uzgajati u Luksemburgu (Foto: EPA-EFE)
Kanabis je od danas legalno uzgajati u Luksemburgu (Foto: EPA-EFE)
Vlada Luksemburga izglasala je odluku kojom se osobama starijim od 18 godina dozvoljava uzgajanje do četiri stabljike kanabisa u domovima ili baštama, čime je Luksemburg postao prva zemlja u Evropi koja je legalizovala proizvodnju i potrošnju ove droge.

Kako je saopćeno, vlada je ovu odluku donijela u cilju promjene pristupa zemlje kada je riječ o rekreativnoj upotrebi i uzgoju kanabisa. Do sada je Luksemburg nekoliko puta pokušao restriktivnim mjerama regulisati ovo tržište, ali bez većeg uspjeha, zbog čega se iz godine u godinu sve više razvijalo ilegalno tržište u zemlji.

Prema izmjenama zakona, svaka osoba starija od 18 godina sada će moći u svom domu legalno uzgajati do četiri stabljike kanabisa za ličnu upotrebu.

"Trgovina sjemenom također će biti dopuštena bez ograničenja na količinu ili nivo THC-a, glavnog psihoaktivnog sastojka. Sjeme će se moći kupiti u prodavnicama ili putem interneta", prenosi The Guardian.

Kako su naveli iz Vlade Luksemburga, u narednom periodu zvaničnici ove zemlje razmatrat će i omogućavanje proizvodnje domaćeg sjemena. Država u planu ima uspostaviti nacionalni proizvodni lanac i regulisati distribuciju kroz zakone na državnom nivou.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Ministar pravde Sam Tamson rekao je kako je legalizacija uzgoja prvi korak na tom putu.

"Mislim da smo morali djelovati. Imali smo probleme s drogom, a kanabis je droga koja se najviše koristi i predstavlja veliki dio ilegalnog tržišta. Želimo početi tako što ćemo omogućiti građanima da uzgajaju kanabis kod kuće. Želimo učiniti sve kako bismo građane udaljili od ilegalnog tržišta", rekao je Tamson.

Iako će građani imati priliku uzgajati kanabis kod kuće, zakonska zabrana konzumacije proizvoda u javnosti ostat će i dalje na snazi. Također, zabrana trgovine kanabisom ili proizvodima od kanabisa, osim sjemena, i dalje će ostati na snazi.

Također, vlast je navela kako će relaksirati određene zakonske mjere koje se tiču transporta manje od tri grama kanabisa.

"To se neće više smatrati krivičnim djelom, već će se tretirati kao prekršaj za koji će se plaćati kazna od 25 eura. Za posjedovanje više od tri grama kanabisa ništa se zakonski neće mijenjati, smatrat ćete se dilerom", rekao je ministar pravde.