Počinje ove sedmice
2

Luksemburg ima novu strategiju: Planira testirati cijelu populaciju na koronavirus

A. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Luksemburg planira početi testiranja na koronavirusa kojima bi želio obuhvatiti cijelu populaciju, a riječ je o mjeri koja će se odvijati paralelno s ulažavanjem restrikcija.

Na službenoj stranici Vlada Luksemburga je objavila detaljno objašnjenje i objasnila razloge zbog čega se odlučila na ovakav korak.

Naime saradnja između ministarstva zdravstva i ministarstva obrazovanja tokom pandemije koronavirusa se nastavila i u ovom slučaju te je tako odlučeno da se potpuni uvid u epidemiološku situaciju s koronavirusom može postići upravo intenzivnim i masovnim testiranjem.

"Luksemburg je mala zemlja i zbog toga je ovo zapravo odlična prilika. Možemo testirati cijelu populaciju na koronavirus u kratkom roku. Time ćemo postati prva zemlja koja zapravo ima kompletan uvid u broj zaraženih građana", kazao je ministar obrazovanja Claude Meisch.

Testiranje će početi već ove sedmice i njima će prvobitno biti obuhvćeno oko 6.000 učenika i 2.500 nastavnika jer škole u Luksemburgu će ponovo biti otvorene od 4. maja.

Strategijom je planirano da se broj testiranja poveća na 20.000 testova dnevno, a cilj je testirati cijelu populaciju progresivno i u nekim slučajevima i po nekoliko puta.

Testovi će biti dobrovoljni, a moći će se testirati i oni koji žive preko granice u Njemačkoj, Francuskoj i Belgiji, a dolaze na posao u Luksemburg.

"Velikim brojem testiranja ćemo moći procijeniti obim širenja virusa i prvi put otkriti asimptomatske slučajeve za koje se procjenjuje da ih ima oko 80 posto. To znači da ćemo otkriti mnogo više zaraženih osoba, izolovati ih i time prekinuti lanac širenja koronavirusa. Zaštita je veća što se više ljudi testira, želimo potaći i druge zemlje da učestvuju u ovakvoj zdravstvenoj mjeri", kazala je ministrica zdravstva Paulette Lenert.

Po sadašnjim mjerama stanovnici mogu otići samo kod ljekara, na posao i u prodavnicu.

Luskembug ima 3.729 zaraženih koronavirusom i 88 smrtnih slučajeva.