Svijet
0

London: Sve glasnija upozorenja o krizi na Balkanu

FENA
U Londonu se iz opozicionih i ekspertnih krugova čuju sve glasnija upozorenja o mogućnosti da Balkan ponovo zahvati potencijalno eksplozivna kriza, navodi Guardian u tekstu koji se danas bavi Kosovom i Balkanom.

Vođa opozicije David Cameron u Washingtonu je optužio Moskvu da podstiče probleme na Balkanu. Sličnu optužbu iznio je i bivši visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown, koji tvrdi da i Moskva i Beograd destabiliziraju Kosovo i Bosnu.

I vlada Gordona Browna bi, prema Independentu, mogla da razljuti Kremlj, poslije objavljivanja robusnog saopćenja Foreign Officea u kojem se nagovještava podrška što bržoj nezavisnosti Kosova.

"Dugoročna evropska stabilnost i sigurnost zahtijevaju da se bez odgađanja utvrdi održivo rješenje za status Kosova", izjavio je jučer portparol britanskog ministarstva vanjskih poslova, izražavajući, prema Guardianu, podršku prijedlogu o nadziranoj nezavisnosti koji je iznio izaslanik UN Martti Ahtisaari.

Portparol je također rekao da će Britanija, ukoliko to bude potrebno, biti prva članica NATO-a koja će na Kosovo uputiti dodatne trupe, bilježi Guardian.