Uz jedan izuzetak
19

Litvanija zabranila ulazak u državu vozilima s ruskim registarskim oznakama

B. H.
Foto: Telegram
Foto: Telegram
Od 11. septembra Litva ne dopušta automobile s ruskim registarskim oznakama, osim onih koji prolaze iz ili u Kalinjingradsku regiju.

Ipak do sada nije bilo slučajeva zapljene, rekla je glasnogovornica litvanske carinske službe Irina Frolova-Milashene.

"Od 11. septembra litvanska carina ne dopušta automobilima s ruskim registarskim oznakama prelazak granice, osim ako se ne radi o tranzitu kroz Kalinjingradsku oblast ili iz nje kroz Litvaniju. Međutim, nije bilo slučajeva oduzimanja ili zapljene automobila s ruskim registarskim oznakama i drugih predmeta", ističe Frolova-Milashene.

Ona kaže da na svim graničnim prijelazima ima dovoljno sredstava za provjeru automobila s ruskim registarskim oznakama.

Ministar vanjskih poslova Litvanije Gabrielus Landsbergis rekao je ranije da se Vilnius o ovom pitanju konsultuje s Evropskom komisijom jer je Litvanija u izvanrednoj situaciji zbog tranzita kroz Kalinjingrad i podsjetio da prema pravilima automobili u tranzitu moraju napustiti teritoriju Litvanije u roku od 20 sati.

Ranije je Evropska komisija potvrdila da automobili registrovani u Rusiji ne mogu ući u zemlje Evropske unije te da se ne mogu prevoziti kozmetika, koferi, mobiteli, prijenosni računari, proizvodi od kože i vune te proizvodi za ličnu higijenu.