Samit u Astani
0

Lideri za jačanje sigurnosne uloge OSCE-a

FENA
Hillary Clinton (Foto: AFP)
Hillary Clinton (Foto: AFP)
Šefovi država i vlada u srijedu su se na samitu Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) u Astani založili za usvajanje zajedničke strategije za rješavanje konflikata, uz ocijene da OSCE treba "revitalizovati" i dati mu veću ulogu u borbi protiv terorizma, organizovanog kriminala, cyber napada, krijumčarenja narkotika i ljudi, ilegalne imigracije i širenje oružja za masovno uništenje.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, koji je pozvao članice OSCE-a da usvoje zajedničku strategiju i metode rješavanja sukoba, ukazao je da te metode ne bi uključivale primjenu sile, već bi promovisale dijalog i osigurale bi prava civila u konfliktnim zonama, prenosi Tanjug.

Prema američkoj državnoj tajnici Hillary Clinton, OSCE može da ima znatno veću ulogu u naporima da se poboljša granična sigurnost Afganistana, da se suzbije šverc i pomogne trgovina, da se održi privredni rast i razvoj nacionalnih institucija.

Clinton je pritom insistirala na "sveobuhvatnoj sigurnosti" koja ne podrazumjeva samo odbranu od oružanih napada, već i zaštitu demokratije, ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Generalni tajnik UN-a Ban Ki-moon ocijenio je da je "došao trenutak za djelovanje i poduzimanje pravih koraka u osiguravanju mira i ljudskih prava", a gotovo istu poruku uputio je i generalni tajnik OSCE-a Mark Perin de Brishambo koji je upozorio na "nedostatak povjerenja i nedostatak zajedničke volje među zemljama članicama".

Predsjednik Srbije Boris Tadić pozvao je misiju OSCE-a da ostane statusno neutralna na Kosovu, u skladu s Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a 1244, i istakao da Srbija na zapadnom Balkanu predvodi proces pomirenja zemalja regiona.

Predsjednik parlamentarne skupštine OSCE-a Petros Eftimiju pozvao je na "revitalizaciju organizacije", a predsjednik Vijeća EU Herman van Rompuy je istakao da je za EU prioritet broj jedan za OSCE rješavanje regionalnih konflikata, kako onih u nastajanju tako i onih starih.

Kazahstanski predsjednik Nursultan Nazarbajev pozvao je svjetske lidere da ožive ulogu organizacije u rješavanju sve većih problema - terorizma, trgovine drogom i ekonomske krize, ukazavši da je proces obnove OSCE-a zajednička obaveza svih država članica.

Samit OSCE-a u Astani prvi je skup te organizacije na najvišem nivou poslije 11 godina i prvi koji se održava u centralnoj Aziji.

U centru pažnje šefova država i vlada 56 zemalja članica ove organizacije i 12 partnerskih država tokom dvodnevnog skupa su sigurnost u 21. stoljeću i sigurnosni izazovi.