Svijet
0

Lice jedine prave ljubavi Ane Frank po prvi put se otkriva javnosti

Sarajevo-x.com
Foto: AFP/HO/File
Foto: AFP/HO/File
Lice Petera Schiffa, kojeg je židovska djevojčica Ana Frank u svom dnevniku, najpoznatijoj knjizi o holokaustu, opisala kao "jedinu pravu ljubav", bit će po prvi put otkriveno javnosti u muzeju posvećenom njenom životu u Amsterdamu, saopćeno je u ponedjeljak iz Fondacije Anne Frank.

Sliku dječaka koji je imao 13 godina kada je započeo romantičnu tinejdžersku romansu sa 11-godišnjom djevojčicom, muzeju posvećenom Ani Frank predao je prije mjesec dana prijatelj iz djetinjstva Ernst Michaelis, kada je i posjetio ovaj muzej sa svojom djecom i unucima.

Kako saznaje Associated Press, na poleđini fotografije piše "tvoj prijatelj Peter Schiff", a napravljena je 1939. godine.

Schiff je, kao i Ana, koju je često čekao ispred škole u ljeto 1940. godine, kasnije preminuo u koncetracionom logoru u Auschwitzu.

Ana Frank je u petak, 7. januara 1944. godine, u svom dnevniku napisala: "Baš sam idiot. Zaboravila sam da vam još uvijek nisam ispričala piču o mojoj istinskoj ljubavi. Još uvijek nas mogu vidjeti kako se držimo za ruke i šetamo našim susjedstvom".

Ana je često opisivala Schiffa kao "idealnog dječaka, vitkog i zgodnog, sa ozbiljnim, mirnim i inteligentnim licem".

"Imao je tamnu kosu, predivne smeđe oči, rumene obraze i blago istaknut nos. Bila sam luda za njegovim osmijehom, koji ga je činio djetinjastim i vragolastim", napisala je Ana Frank.

Porodica Ane Frank uspjela je pobjeći iz nacističke Njemačke i 1933. godine otići u Amsterdam, gdje su se u julu 1942. godine u zgradi u kojoj je njen otac radio morali skrivati, nakon što su nacisti izvršili invaziju na Holandiju i odlučno započeli sa istrebljivanjem Židova.

Nesretna porodica je 1944. godine ipak bila otkrivena i uhapšena,a sljedeće godine 15-godišnja Ana preminula je od posljedica tifusa u koncetracionom logoru u Bergen-Belsenu.

"Dnevnik Ane Frank" do sada je preveden na više od 67 jezika.