Posljedice pobune
21

Lavrov uvjerava saveznike u Africi da Wagnerovi plaćenici neće biti povučeni

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da je pokušao uvjeriti saveznike u Africi da hiljade boraca Wagner grupe raspoređenih na kontinent neće biti povučeno nakon pubune tokom vikenda koju je predvodio Jevgenij Prigožin.

U intervjuu za Russia Today, Lavrov je obećao da će "instruktori" i "privatni vojni izvođači" ostati u Centralnoafričkoj Republici (CAR) i Maliju , dvije zemlje u podsaharskoj Africi gdje je Wagner najviše prisutan.

Kremlj i jedno i drugo smatra strateškim nagradama, koji ih vidi kao odskočnu dasku za veći utjecaj na kontinentu i izvor unosnih prirodnih resursa.

"Na njihov zahtjev, nekoliko stotina vojnika radi u CAR-u kao instruktori, ovaj posao će se, naravno, nastaviti I CAR i Mali su apelovali na Vagnerove vojnike sa zahtjevom da osiguraju sigurnost njihovog rukovodstva", rekao je Lavrov.

"Što se tiče izvještaja ko je u panici i od čega, nisam vidio nikakvu paniku. Nisam vidio nikakve promjene u odnosima relevantnih afričkih zemalja sa Ruskom Federacijom", dodao je.

Wagnerove trupe stigle su u CAR 2018. kako bi ojačale režim Faustin-Archange Touadera, koji se borio sa ofanzivom pobunjenika. Od tada su plaćenici postali moćna vojna, politička i ekonomska snaga u nestabilnoj državi.

Wagner je rasporedio oko hiljadu pripadnika u Maliju u decembru 2021. nakon vojnog udara i raspoređeni su protiv islamističkih i drugih pobunjenika. Grupa je optužena za široko rasprostranjena zvjerstva u obje zemlje. Ako oslabi posvećenost grupe bilo kojem režimu, oba bi mogla pasti, kažu analitičari.