Kritikovao sporazum AUKUS
70

Lavrov: Dok Rusija želi dijalog između Kine i Indije, Zapad ih nastoji zavaditi

S. M.
Sergej Lavrov (Foto: EPA-EFE)
Sergej Lavrov (Foto: EPA-EFE)
Rusija promoviše uspostavljanje i razvoj dijaloga između Kine i Indije u interesu rješavanja bilateralnih problema, dok Zapad želi da ih zavadi, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, piše Tass.

"Polazimo od činjenice da što više komuniciraju (Indija i Kina), to je korisnije za sve i bolje za ove dvije velike sile, dvije velike civilizacije i rješavanje svih njihovih problema", rekao je Lavrov.

Istakao je da Zapad zauzima potpuno suprotan stav.

"On teži direktno suprotnim ciljevima - da postavi Indiju protiv Kine. Naši indijski prijatelji to vrlo dobro razumiju. Iskreno su nam govorili da vide ove pokušaje. Oni vide prave ciljeve kojima NATO teži izjavom da se njegova zona odgovornosti proteže ne samo na evroatlantsku, već i na Indo-pacifičku regiju", dodao je Lavrov.

On smatra da je jedan od alata za takav prodor blok AUKUS (SAD, Australija i Britanija) te da postoje planovi za proširenje prihvatanjem Japana i Južne Koreje.

Dodaje da se pokušava podijeliti Asocijaciju nacija jugoistočne Azije (ASEAN) gdje su Amerikanci već "izdvojili" pet zemalja koje će "biti podložnije takvim pozivima".

Na kraju je kazao da Amerikanci nastoje ubijediti Indiju da se pridruži sankcijama Rusiji i da ne pruži Rusiji bilo kakvu priliku da koristi indijske resurse i logistiku da zaobiđe zapadne sankcije, ali da Indija na to ne pristaje.