UN
0

Kuba žali što joj ostaje američki embargo

FENA
Kuba je u ponedjeljak u dvorani Generalne skupštine Ujedinjenih nacija izrazila žaljenje što, uprkos promjenama koje je u američku diplomatiju unio predsjednik Barack Obama, neokonzervativne snage ostaju utjecajne i sprečavaju ukidanje embarga otoku i podržavaju državni udar u Hondurasu.

"Ekonomska, trgovinska i financijska bloada Kube ostaje nepromijenjena", izjavio je u UN-u kubanski ministar vanjskih poslova Bruno Rodriguez Parrilla.

Rodriguez je priznao da je s Barackom Obamom "period krajnje agresivnosti, jednostranosti i arogancije u vanjskoj politici izgleda završio, a sramotno naslijeđe režima Georgea W. Busha odbačeno".

Rodriguez je ocijenio da su mjere koje je usvojio Obama da ublaži embargo "pozitivan korak, ali ograničen i nedovoljan".

On je nabrojao niz tema o kojima Havana želi da razgovara u direktnom dijalogu s Washingtonom, među kojim je ukidanje embarga, brisanje Kube s liste terorističkih zemalja i vraćanje Gvantanama Kubi.

"Neokonzervativne snage koje su dovele Georgea W. Busha do predsjedništva, promotorice upotrebe sile i dominacije pod zaštitom ogromne vojne i ekonomske moći SAD-a, odgovorne za zločine koji podrazumijevaju mučenje, ubistvo i manipuliranje američkim narodom, brzo su se pregrupisale i čuvaju resurse moći i utjecaja koji su u suprotnosti s najavljenim promjenama", kazao je Rodriguez.

Navodeći slučaj Hondurasa, on je kazao da "američka fašistička desnica, koju simbolizira bivši potpredsjednik Dick Cheney otvoreno podržava državni udar".