Svijet
0

Krvava košulja Franza Ferdinanda od danas izložena u muzeju u Beču

Klix.ba
Prestolonasljednik Franz Ferdinand u Sarajevu, nedugo prije nego što će biti ubijen (Foto: AFP)
Prestolonasljednik Franz Ferdinand u Sarajevu, nedugo prije nego što će biti ubijen (Foto: AFP)
Krvava košulja ubijenog austrijskog nadvojvode Franza Ferdinanda od danas se može pogledati u Austrijskom vojnom muzeju (HGM) u Beču.

Ubistvo prestolonasljednika Ferdinanda u Sarajevu 28. juna 1914. godine bilo je povod za početak Prvog svjetskog rata. Nekada bijela košulja danas je tamnosmeđa i prekrivena krvlju. Navedeni muzej posjeduje najviše artefakata ubistva Ferdinanda od bilo koje institucije na svijetu.

"Ovo je košulja koju je prestolonasljednik nosio ispod uniforme, direktno uz kožu, tako da na sebi ima više krvi nego sama uniforma", kazao je Thomas Reichl iz Austrijskog vojnog muzeja.

Košulja je bila u posjedu jezuitskog reda sve do 2004. godine. Nakon toga predata je HGM-u na posudbu. Zbog delikatnog stanja u kojem se nalazi, košulja je rijetko korištena kao izložbeni predmet. Ovaj put bit će izložena 12 dana u slabo osvijetljenoj muzejskoj sobi.

Jezuitski svećenik i porodični prijatelj bili su u društvu Ferdinanda i njegove trudne supruge Sofije na putu u Sarajevo, a nakon atentata, košulja i pištolj Browning, kojim su Ferdinand i njegova supruga ubijeni, dati su svećeniku na čuvanje. Atentat je izvršio 19-godišnji Gavrilo Princip kod Latinskog mosta u centru Sarajeva.

"Očekujemo veliki interes za ovu postavku, jer se veoma rijetko može vidjeti, a i narednog juna se obilježava 100. godišnjica ubistva", dodao je Reichl.

Institut za anatomiju u Beču jednom je izložio mozak Gavrila Principa, koji je umro u zatvoru u Theresienstadt 1918. godine. Nakon toga, pokopan je za ostalim posmrtnim ostacima.

Latinska ćuprija i mjesto sa kojeg je Ferdinand ubijen, piše britanski The Guardian, jedno je najatraktivnijih turističkih obilježja Sarajeva.