Napadnut svećenik
0

Kršćani ponovo na meti u Jersualemu: Sve češći napadi na manjinsku zajednicu

B. H.
Screenshot: X.com
Screenshot: X.com
Dva ultraortodoksna Jevreja su pljuvala, psovala i vrijeđala katoličkog svećenika u blizini Sionskih vrata u Jerusalemu. Natalie Amiri, dopisnica njemačke TV mreže ARD, intervjuirala je oca Nikodemusa Schnabela kada se incident dogodio.

Većina toga je snimljena, a Amiri je podijelila snimak na Instagramu sa svojih 114.000 pratitelja. Opisala je što se dogodilo kad su im dvojica mladića prepriječila put dok su šetali. Tvrdi kako im je jedan od njih prišao i pljunuo Schnabela, piše CNN.

Opisala je dvojicu mladića koji su im prešli put dok su šetali Starim gradom. Jedan od njih im je, rekla je, prišao i pljunuo Schnabela. Napad nije snimljen kamerom, ali se jasno čuje zvuk pljuvanja.

Svećenik i novinar nastavili su šetati Starim gradom, a ponovo su im prišla ista dva muškarca dok su šetali Armenskom četvrti. Prišli su Schnabelu, ponovno ga pljuvali, verbalno vrijeđali, a jedan od njih ga je udario nogom, pokazuje video.

Drugi video koji je snimio Amiri nakon početnog incidenta pljuvanja prikazuje oca Schnabela kako pokušava fotografirati lica mladića kako bi ih pokazao policiji.

"Nemaš me pravo dirati i pljuvati po meni", kaže jednom od muškaraca na engleskom dok drugi pokušava blokirati Amirinu kameru rukom. "Policija uvijek pita. Trebam sliku njegova lica".

Jedan od muškaraca prilazi Schnabelu, psujući. Stariji muškarac intervenira i na hebrejskom ga uvjerava da odstupi, ali osumnjičenik mu govori da se "pazi".

"To sam učinio svećeniku jer su oni kršćani, brate, i ovako im radim", kaže jedan od njih ostalima koji promatraju incident.

Naoružani Izraelac zatim intervenira i fizički odvodi muškarce od Schnabela, dok jedan od njih viče "j**i se Isuse", na engleskom na Schnabelu.

Muškarce je kasnije uhapsila izraelska policija i trenutno su u kućnom pritvoru dok se incident istražuje.

Kršćani u Starom gradu redovito su meta pljuvanja i verbalnog zlostavljanja ortodoksnih Jevreja. U oktobru je uhićeno pet osoba, optuženih za pljuvanje po ljudima ili crkvama.

Jeruzalemska latinska patrijaršija saopćila je u nedjelju na X da "osuđuje neprovocirani i sramotni napad" na Schnabela.

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz osudio je "ružan" čin u objavi na X.