"Vodi se ruska istraga"
19

Kremlj odbio da sprovede međunarodnu istragu o padu Prigožinovog aviona: O tome ne može biti govora

I. M.
Foto: Kommersant
Foto: Kommersant
Kremlj je odbio ponudu Brazila da sprovede međunarodnu istragu o padu aviona osnivača privatne vojne kompanije Wagner Jevgenija Prigožina.

Prema riječima glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova, istragu će nastaviti Istražni komitet Rusije, a "ne može biti govora o međunarodnom aspektu", prenosi RBC.

"Pošto nema zaključaka, ne mogu vam to tačno formulirati. No, očito je da postoje različite verzije, među kojima je verzija, recimo, namjerno ubistvo. Sačekajmo ipak rezultate naše ruske istrage koju vodi Istražni komitet", rekao je Peskov.

Brazilski centar za proučavanje i prevenciju zračnih nesreća (CENIPA) izrazio je spremnost da se pridruži istrazi. Interes stručnjaka je zbog činjenice da je srušeni avion proizvela brazilska kompanija Embraer.

Međunarodna organizacija civilnog vazduhoplovstva (ICAO) izvijestila je da je let iz Moskve za Sankt Peterburg bio domaći, pa ne podliježe međunarodnim pravilima, poznatim u industriji pod službenim nazivom "Dodatak 13". Ova pravila se više fokusiraju na tehničke aspekte istrage i ne identifikuju počinioce, navodi Reuters.

Prigožinov poslovni avion srušio se u regionu ruskog grada Tver tokom leta iz Moskve za Sankt Peterburg 23. augusta. Na listi putnika nalazili su se i sam Prigožin, komandant Wagnera Dmitrij Utkin, nekoliko boraca, Valerij Čekalov i tri člana posade.