Hrabra gesta
8

Supruga ruskog vojnika došla u Putinov štab: Vladimire Vladimiroviču, vrati mi muža

M. G.
Maria Andreyeva (u krugu) u Putinovom štabu (Foto: X)
Maria Andreyeva (u krugu) u Putinovom štabu (Foto: X)
Supruga jednog ruskog vojnika uputila je u subotu emotivni apel za njegov povratak iz Ukrajine u izborni štab predsjednika Vladimira Putina, prkosni gest u zemlji u kojoj je zabranjena otvorena kritika rata.

"Vladimir Vladimirovič Putin je izdao dekret da moj muž mora biti tamo (u Ukrajini). Zanima me kada će izdati dekret da moj muž mora da bude kod kuće", rekla je Marija Andrejeva.

Uplela se u žestoku raspravu sa ženom koja joj je rekla da ruski vojnici u Ukrajini "brane otadžbinu" i da se ona moli za njih.

"Pa šta dalje? Ministarstvo odbrane je potrošilo svoj novac, sad treba sve iscijediti od naših momaka, izvući im posljednji život? Pa da nam se vrate kao panjevi?", zahtijevala je Andrejeva.

"Hoće li mi dati 'panj'? Šta ću dobiti nazad? Čovjek bez nogu, bez ruku, bolestan čovjek? Zar ne znaš šta se tamo dešava?"

Rasprava se dogodila tokom posjete Putinovoj izbornoj bazi male delegacije "Put kući", organizacije supruga vojnika koja vodi kampanju za njihov povratak sa fronta.

Pokazao je dubinu bijesa i očaja među porodicama nekih vojnika dok se rat nastavlja, kojem se nakon skoro tri godine ne nazire kraj.

Putin je mobilisao 300.000 rezervista u septembru 2022. u nepopularnom potezu za koji je rekao da nema potrebe da se ponavlja jer su se stotine hiljada drugih dobrovoljno prijavile kao vojnici po ugovoru.

On je rekao naciji prošlog mjeseca da je Rusija u jakoj poziciji na cijeloj liniji fronta i da će ići naprijed da ispuni ciljeve, kako on naziva, "specijalne vojne operacije".

Putin je odabrao okupljanje sa vojnicima prošlog mjeseca kako bi najavio svoj plan da se kandiduje za novi šestogodišnji mandat na izborima u martu, na kojima i pristalice i protivnici njegovu pobjedu vide kao gotov čin. Često se pojavljuje i sa porodicama vojnika, uključujući i rođake poginulih u borbama, koje je hvalio za njihovu žrtvu i herojstvo.

Andreyeva je rekla da nije otkrila nikakvu hitnost od strane vlasti da se pozabave zabrinutošću supruga vojnika i da je vrijeme da se pojača njihova kampanja.

Rekla je novinarima da njena mala kćerka pati od zastoja u razvoju govora zbog očevog odsustva.

"Sve probleme moje porodice može riješiti samo jedna stvar - demobilizacija mog muža. Jer ona je potpuno drugo dijete kada joj otac dođe kući."