WHO
0

Kraj pandemije gripe H1N1 'možda na horizontu'

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Slabljenje gripe H1N1 u Kanadi i SAD-u predstavlja signal da je kraj pandemije "možda na horizontu", saopćila je u četvrtak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Keidži Fukuda, vodeći ekspert WHO-a za gripu, je upozorio da bi pred nama još uvijek mogao da bude i treći talas gripe H1N1, ali naglasio da zasad nema raširene otpornosti na "tamiflu", glavni lijek protiv pandemije, prenosi Reuters.

  • Mislim da je pošteno reći da nismo još uvijek u potpunosti prevazišli pandemiju, istakao je Fukuda na pres-konferenciji u sjedištu WHO-a u Ženevi, dodajući da savjetodavni komitet WHO-a sakuplja naučne podatke uz pomoć kojih bi mogao da procjeni mogući kraj pandemije. Fukuda predviđa da bi to moglo da bude tek "negdje tokom 2010." i podsjeća da se zasad u nekim zemljama još bilježi porast slučajeva bolesti.

Od gripe H1N1 je do 27. novembra, prema podacima WHO-a, umrlo najmanje 7.826 osoba širom svijeta. Novi sojevi virusa gripa, koji izazovu pandemiju, uobičajeno prvo snažno izbiju, a onda prolaze kroz tranzicioni period u kojem u suštini postaju "obični" virusi sezonskog gripa.

U današnjem saopćenju, WHO se osvrće i na komentare u pojedinim medijima da su neki eksperti, koji sjede u njenom savjetodavnom komitetu, u previše jakoj vezi s farmaceutskom industrijom, što je moglo da bude od uticaja na neke odluke Organizacije, naročito one koje se odnose na pandemiju gripe.

WHO je odbacila takve navode, ističući da postoje "brojne zaštitne mjere" protiv bilo kakvog sukoba interesa kad su u pitanju stručnjaci njenog savjetodavnog panela. WHO je, ipak, navela da sve takve tvrdnje uzima veoma ozbiljno i istražuje ih čim se pojave, prenosi Tanjug.