Svijet
0

Koštunica: Za Srbiju jednostrana nezavisnost Kosova ravna nuli

FENA
Sve mjere vlade i akcijski planovi koji se pripremaju za slučaj da albanski separatisti proglase jednostranu nezavisnost Kosova, imaju za cilj da Srbija odmah na djelu pokaže da jednostrana nezavisnost ima značenje ravno nuli, izjavio je za u subotu agenciji Beta srbijanski premijer Vojislav Koštunica.

"Cijela Srbija mora snažno i jedinstveno pokazati da za nas ne postoji ta nezakonita i divlja tvorevina i da je pokrajina Kosovo sastavni i neotuđivi dio teritorije Srbije", naveo je Koštunica u izjavi dostavljenoj agenciji Beta.

On je istaknuo da će vlada Srbije sve jednostrane odluke albanskih separatista odmah poništiti, a svi Srbi na Kosovu uvijek će za sve državne institucije biti punopravni građani Srbije.

"Od najveće je važnosti da Srbi ostanu u pokrajini i da znaju da je njihova vlada i njihova skupština u Beogradu, a da je njihova država Srbija", naveo je on i pozvao sve građane da nikada o jednostranoj nezavisnosti Kosova ne govore kao o nezavisnoj državi.

Ocijenio je i da "američko ili bilo čije drugo priznanje jednostrane nezavisnosti ne može promijeniti ni pretvoriti bezakonje u normalnu i redovnu stvar".

"Niko i nikada nam ne može oduzeti pravo da saglasno Ustavu Srbije i Povelji UN odbacimo jednostranu nezavisnost i nitko ne može Srbiji oduzeti pravo da sačuva suverenitet i svoju teritorijalnu cjelovitost", naglasio je Koštunica u izjavi koju prenose u subotu svi beogradski elektronički mediji.