Svijet
0

Koštunica odbacio ideju o misiji EU umjesto UNMIK-a na Kosovu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Srbijanski premijer Vojislav Koštunica u petak je odbacio ideju o uspostavi misije Europske unije (EU) na Kosovu umjesto misije UNMIK-a.

"Srbija će sve učiniti kako bi kroz Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) i sukladno Povelji UN-a i Ustavu Srbije bilo nađeno sporazumno rješenje i sačuvani stabilnost i mir u regiji. To svakako znači i da nema govora da se suprotno Rezoluciji 1244 uspostavlja misija EU umjesto UNMIK-a", naveo je Koštunica u priopćenju dostavljenom medijima.

Koštunica je dodao i da stabilnost i mir cijele regije ovise o odluci SAD-a hoće li poštivati Rezoluciju 1244 o Kosovu, ili će se opredijeliti za najgrublje kršenje tog dokumenta i Povelje UN-a.

U slučaju da se SAD odluče na poštivanje Rezolucije 1244 i njezinih odredbi koje jamče suverenost i teritorijalnu cjelovitost Srbije, navodi srbijanski premijer, "sigurno bi se našlo kompromisno rješenje, koje bi zadovoljilo obostrane bitne interese i Srbije i kosovskih Albanaca".

"U ovom trenutku je očito da je sva odgovornost na SAD-u i njihovu izboru između prava i stabilnosti i bezakonja i dugoročne nestabilnosti. Ne može se politikom sile, pravnim nasiljem i bezakonjem graditi mir i stabilnost Balkana", ocijenio je Koštunica u svojem priopćenju.

Za zamjenu misije UNMIK-a na Kosovu misijom EU-a u petak se zauzela i šefica izaslanstva Europskog parlamenta za jugoistočnu Europu Doris Pack, koja je za beogradske "Večernje novosti" od petka izjavila da za to nije potrebna nova rezolucija VS UN-a.

"Doći na Kosovo nije naša ambicija, već dužnost", kazala je Doris Pack. Objasnila je kako u Rezoluciji 1244 ne stoji da misija EU ne može ući na Kosovo te da ona treba započeti svoj rad čim UNMIK iziđe "jer je to u interesu svih".