Svijet
0

Kosovski mediji i vlada o izborima u Srbiji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kosovski mediji na albanskom posvećuju u ponedjeljak veliku pozornost parlamentarnim izborima u Srbiji, koji su održani u nedjelju, a kosovska vlada je priopćila da su izbori unutarnja stvar Srbije i da se ne odnose na Kosovo.

Kosovska vlada je u priopćenju pozvala lokalne Srbe da svoju budućnost projektiraju u sklopu legitimnih kosovskih institucija, a srbijansku vladu, koja će uskoro biti formirana, da ohrabri Srbe da ostanu na Kosovu i integriraju se u društvo i u buduću kosovsku državu.

Kosovska vlada izrazila je uvjerenost da se proces osamostaljenja nastavlja predviđenom dinamikom te zatražila od glavnog pregovarača UN-a za status Kosova i od Vijeća sigurnosti UN-a da u što kraćem vremenu definiraju status Kosova na temelju volje naroda Kosova koji želi neovisnu i suverenu državu.

Dnevnik "Koha Ditore", u tekstu pod naslovom "Posljednji glasovi", piše u ponedjeljak da je odaziv kosovskih Srba bio najniži otkako je na Kosovu uspostavljena međunarodna misija - UNMIK. Navodi također da bi glasovanje kosovskih Srba na tim izborima moglo biti i njihovo posljednje sudjelovanje u srbijanskim izborima s obzirom na očekivanu neovisnost Kosova.

Dnevnik "Express", u tekstu pod naslovom "Glasovali za prošlost", navodi da su radikali ponovno dobili najviše glasova i da se sada očekuju pregovori demokratskih stranaka o formiranju koalicijske vlade koja ne bi vratila Srbiju u izolaciju.

Dnevnik "Lajm" piše da albanske političke stranke na Kosovu žele pobjedu demokratskih snaga na čelu sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem, a sudjelovanje kosovskih Srba u tim izborima smatraju ilegalnim, bez ikakvih pravnih posljedica. Taj list navodi da se Tadić u odnosu na kosovsko pitanje ne razlikuje puno od drugih srbijanskih čelnika, ali da on može biti prihvatljiv za međunarodnu zajednicu.

Mediji prenose i mišljenje da za Kosovo zapravo nije ni važno kakva će biti vlast u Srbiji, jer Kosovo ide svojim putem, ka neovisnosti.