Protivnici Izraela
59

Konzervativni anticionistički Jevreji održali sastanak sa iranskim predsjednikom u UN-u

F. H.
Foto: Fars news agency
Foto: Fars news agency
Članovi anticionističke grupe Neturei Karta haredi sastali su se u srijedu s iranskim predsjednikom Ebrahimom Raisijem na marginama Generalne skupštine UN-a, javljaju iranski mediji.

"Čuo sam da ovdje ima anticionističkih Jevreja i to je sjajna stvar. Uvijek ponavljamo činjenicu da nemamo nikakvih problema sa jevrejskom vjerom, s Torom, a u Iranu Jevreji imaju slobodu vjeroispovijesti. Naš jedini problem su cionisti", kazao je predsjednik Irana.

Raisi je naglasio da je protiv "ugnjetavanja", bez obzira na to dolazi li od Jevreja, kršćana ili muslimana i da zato nikada nisu priznali pripadnike ISIL-a kao muslimane.

"Danas cionisti žele diskreditirati jevrejsku vjeru, ali mi povlačimo jasnu razliku između cionizma i jevrejske vjere i vašeg rada u kojem objavljujete da 'mi smo Jevreji, ali smo protiv cionista', to je nešto za svaku pohvalu", dodao je. iranski predsjednik.

Članovi Neturei karte koji su se susreli s Raisijem izjavili su tokom sastanka: "Znamo da su kroz historiju Islamske Republike Iran poštivali i štitili jevrejsku zajednicu sve do danas, a vi samo ističete da cionizam nema nikakve veze s vjerom i da je okupacija neprihvatljiva".