Svijet
0

Kontakt-grupa danas o Kosovu

FENA
Martti Ahtisaari; Foto: Reuters
Martti Ahtisaari; Foto: Reuters
Predstavnici šestočlane Kontakt-grupe za Kosovo razmotrit će danas u Londonu završni prijedlog specijalnog izaslanika UN-a Marttija Ahtisaarija o budućem statusu Kosova.

Sastanak će biti održan na nivou direktora za Balkan u ministarstvima vanjskih poslova članica Kontakt-grupe i podrazumijevat će široku raspravu o pregovaračkom procesu i prijedlogu specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN-a, rečeno je Tanjugu u Foreign Officeu.

Predstavnik Foreign Officea izrazio je uvjerenje da će Kontakt-grupa ostati jedinstvena u pogledu odgovornosti za promoviranje mira na Kosovu i u regionu, "uprkos različitostima u percepciji", kao i da će Velika Britanija nastaviti da sarađuje s partnerima u grupi u cilju postizanja fer i trajnog rješenja za Kosovo.

Specijalni izaslanik UN-a, čiji je izvještaj u ponedjeljak postao dostupan članicama Vijeća sigurnosti i javnosti, preporučio je nezavisnost Kosova pod međunarodnim nadzorom, odbacivši ideju o širokoj autonomiji unutar Srbije kao neprihvatljivu za ogromnu većinu stanovnika pokrajine.

Ahtisaarijev prijedlog budućeg statusa Kosova podržali su SAD, EU, kao i Velika Britanija, dok se Moskva založila za nastavak pregovaračkog procesa radi pronalaženja kompromisnog rešenja.

Sudeći po suprotstavljenim stavovima, sastanak Kontakt-grupe, neće biti lak.

Očekuje se, naime, da će na njemu Rusija iznijeti svoje viđenje daljnjeg procesa pred Vijećem sigurnosti UN-a.

Prema špekulacijama u medijima, Moskva će podržati dijelove Ahtisaarijevog prijedloga (anekse o decentralizaciji i kulturnom i vjerskom nasljeđu), ali će tražiti da se o statusu Kosova raspravlja još nekoliko mjeseci tokom kojih bi se nastavili pregovori Beograda i Prištine.

Za razliku od Moskve, zapadne prijestolnice, među kojima prednjače Lonodon i Washington, vjeruju da proces rješavanja budućeg stastusa pokrajine ne treba odugovlačiti.

To što će današnji sastanak biti održan ispod nivoa britanske želje da to bude skup političkih direktora ministarstava vanjskih poslova, sugerira, međutim, da "pravi razgovori" o budućem statusu Kosova, uprkos medijskim i diplomatskim pritiscima, tek predstoje.