Svijet
4

Komšije tvrde da je djevojčica iz Bugarske i da su je roditelji dali Romima

Klix.ba
Komšije romskog para optuženog za otmicu i izrabljivanje plavokose djevojčice koja je nedavno pronađena u romskom kampu kod grada Farsala u Grčkoj, ustvrdile su da je biološki otac djevojčice nazvane Maria, dolazio da je traži kada ju je policija uzela od para.

Četverogodišnjakinja, koju policija za sada zove samo Maria, je predmet međunarodne policijske istrage nakon što su njene fotografije objavljene u petak.

Romski par, 40-godišnja žena i 39-godišnji muškarac, su suočeni s optužbama za otmicu djeteta, a policija vjeruje kako djevojčica potječe iz sjeverne ili zapadne Evrope, pa možda čak i istočne.

Međutim, protekle noći, komšije para kod kojeg je Maria pronađena ustvrdili su, piše The Telegraph, da je romski par imao dugogodišnji dogovor sa bugarskom porodicom iz koje je djevojčica, da ona boravi kod njih u Grčkoj. Ona je, tvrde komšije, živjela u Farsalu još dok je bila beba.

Babis Dimitriou, predsjednik romske zajednice kod Farsala, rekao je za The Daily Telegraph da je djevojčica kćerka bugarskog para koji je povremeno radio u Grčkoj.

"U jednom trenutku su ostavili djevojčicu ovdje u selu kod te porodice koja ju je podizala", ustvrdio je Dimitriou.

On kaže kako se ova romska porodica odnosila prema djetetu kao da je njihovo vlastito, iako se njen otac sada vratio da je vidi. Posljednji put je dolazio samo pet dana prije nego su uhapsili par s kojim je živjela.

"Svi drugi Romi ovdje su govorili Bugarinu da objasni policiji kako je dijete njegovo, ali on je jednostavno nestao", kaže Dimitriou.

Međutim, policija dalje nastavlja istragu provjeravajući da li je dijete oteto.

Međutim, pojavio se i par iz Soluna koji tvrdi da bi Maria mogla biti i njihovo dijete. Kako kažu, prije četiri godine su dobili dijete za koje su im kazali da je rođeno mrtvo, preuzeli su navodno tijelo, ali su uvijek sumnjali. Kada su iskopali grob vidjeli su da u lijesu zapravo nema posmrtnih ostataka.

"Mi sumnjamo da je naše dijete žrtva trgovine ljudima i nije mrtvo", kazali su u toj porodici dodajući da nikada nisu vidjeli tijelo.

Kažu kako imaju sina koji ima iste oči kao Maria te da čovjek koji bi joj mogao biti otac ima skandinavskih predaka. Kažu kako su dali krv i čekaju rezultate. U tamošnjoj policiji nisu htjeli komentirati ove navode.