Nova predstava Kremlja
56

Ko su veterani koji su sjedili pored Putina na paradi: Lažni vojnici, ali provjereni KGB-ovci

V. K.
Veterani sjedili pored Putina (Screenshot: Ured ruskog predsjednika)
Veterani sjedili pored Putina (Screenshot: Ured ruskog predsjednika)
Ruski predsjednik Vladimir Putin na Paradi pobjede koja je održana u Moskvi bio je okružen sa dva vojna veterana. Međutim, ispostavilo se kako se oni zapravo nikada nisu borili u Drugom svjetskom ratu.

Tokom parade na Dan pobjede, Putin je često okružen ratnim vojnim veteranima čime ruski predsjednik nastoji odati počast onima koji su učestvovali u velikim oslobodilačkim pohodima tadašnjih saveznika.

Međutim, ove godine, umjesto vojnih veterana, Putin je bio okružen bivšim pripadnicima sovjetske tajne policije.

"Sa Putinove desne strane sjedio je bivši agent NKVD-a Jurij Dvoikin koji je 1944. godine raspoređen u zapadnoukrajinsku regiju Lavov da izvodi operacije likvidacije ukrajinskih partizana. Dvoikin se dobrovoljno prijavio u vojsku 1942. godine, ali nikada nije bio na frontu", piše istraživačka agencija Agentsvo.

Sa Putinove lijeve strane tokom parade također se nalazio bivši obavještajac. Naime, Agentstvo piše kako je tu sjedio bivši oficir KGB-a Genadij Zajcev.

"Zajcev je predvodio grupu KGB-ovaca u SSSR-u u operaciji 'Dunav' koja se obavljala u Čehoslovačkoj. Pod njegovim rukovodstvom zauzeta je zgrada ministarstva unutrašnjih poslova u Pragu. Zajcev je pomogao u gašenju Praškog proljeća 1968. godine", navodi se.

Za razliku od prethodnih godina, ovogodišnja Parada pobjede opisana je kao nikada siromašnija i tužnija.

Od brojnih svjetskih zvaničnika koji su često bili gosti ovog događaja, Putin je ove godine ugostio samo predsjednike Kazahstana, Bjelorusije, Uzbekistana, Kirgistana, Tadžikistana te premijera Armenije.

Samo jedan tenk, koji se inače nalazi u muzeju iz Drugog svjetskog rata T-34, prošao je Crvenim trgom ispred tribina, gdje su se smjestili Putin, šest šefova zemalja bivšeg SSSR-a i stariji ljudi obučeni u vojne uniforme.