Teški i dugi pregovori
11

Ko će činiti novu vlast u Njemačkoj: Je li izvjesnija "Jamajka" ili "semafor" koalicija

V. K.
Baerbock, Lindner i Scholz kreću u pregovore oko vlasti (Foto: EPA-EFE)
Baerbock, Lindner i Scholz kreću u pregovore oko vlasti (Foto: EPA-EFE)
Nakon što su objavljeni preliminarni rezultati parlamentarnih izbora u Njemačkoj uslijedit će period teških i često mukotrpnih pregovora o eventualnim koalicijama na saveznom nivou.

Socijaldemokratska partija Njemačke osvojila je 25,7 posto glasova, što ujedno predstavlja i najveći broj na ovogodišnjim parlamentarnim izborima. Ipak, ovaj broj ne omogućava SPD-u samostalnu vladavinu, zbog čega će uslijediti period pregovora s drugim strankama o stvaranju koalicije.

Ukoliko se u obzir uzmu preliminarni rezultati izbora, tri moguće koalicije imale bi apsolutnu većinu u Bundestagu i to "koalicija semafor" - koju bi činili SPD, FDP i Zeleni (416 mjesta), "Jamajka koalicija" - čiji bi članovi bili CDU/CSU, Zeleni i FDP (402 mjesta) te velika koalicija CDU-a i SPD-a koja bi donijela 402 mjesta u njemačkom parlamentu.

Koliko je realna "semafor" koalicija?

Pobjednici parlamentarnih izbora SPD u svakom slučaju predvodit će pregovore o formiranju nove koalicije, koja bi trebala ponuditi i potvrditi novog njemačkog kancelara. U slučaju tzv. "semafor koalicije", vodeću ulogu u pregovorima imali bi SPD i Zeleni, čiji su članovi, ali i kandidati za kancelara Annalena Baerbock i Olaf Scholz više puta naglasili mogućnost formiranja ovog saveza.

Nakon sjednice Predsjedništva SPD-a, Olaf Scholz je najavio kako želi formirati "socijalno-ekološko-liberalnu vladu" sa Zelenima i FDP-om te je najavio kako će razgovori sa svim zainteresovanim stranama uslijediti vrlo brzo kako bi se što prije formirala nova vlada.

Čelnici Zelenih, SPD-a i FDP-a (Foto: EPA-EFE)
Čelnici Zelenih, SPD-a i FDP-a (Foto: EPA-EFE)

"Žuto svjetlo" unutar "semafor" koalicije u ovom slučaju predstavljao bi FDP i čini se, simbolično, da bi baš ova stranka mogla imati ključnu ulogu da li će pregovori ići u smjeru zelenog svjetla i konačnom dogovoru ili će pak otići u smjeru crvenog svjetla i u potpunosti stati.

Lider ove stranke Christian Lindner nekoliko puta je izjavio kako nije raspoložen za pomjeranje politike ulijevo, ali isto tako vođa FDP-a je naveo kako naredna vlada mora biti znatno više "ekološka", zbog čega mnogi smatraju kako bi upravo "ekološke teme" mogle predstavljati tačku oko koje ove tri stranke mogu formirati novu vlast.

Također, prema analizi Bayerischer Rundfunka, predsjednik FDP-a bi novu vlast mogao uslovljavati i određenim povlasticama za njegovu stranku pa se tako očekuje da će u pregovorima o koaliciji upravo Lindner tražiti poziciju saveznog ministra finansija.

Prema odeđenim anketama, najveći broj građana smatra kako "semafor koalicija" nije najbolje rješenje, ali da je u ovom trenutku mnogo bolja opcija od eventualnog formiranja "Jamajka koalicije".

Šta donosi "Jamajka koalicija"?

Iako su zabilježili katastrofalan rezultat na izborima, do sada vladajuća koalicija CDU/CSU i dalje ima određene adute u rukavu kada je riječ o formiranju vlasti. Ukoliko bi pokušaji formiranja "semafor koalicije" propali, CDU bi se u tom slučaju našao u nešto boljoj pregovaračkoj poziciji.

"Jamajka koaliciju", simbolično nazvanu po bojama stranaka, činili bi CDU, Zeleni i FDP. Kada govorimo o odnosima unutar ovih stranačkih struktura, FDP je gotovo uvijek potencirao CDU kao savršenog partnera, međutim ni FDP kao ni CDU ne mogu u potpunosti računati na Zelene.

Armin Laschet i Christian Lindner (Foto: EPA-EFE)
Armin Laschet i Christian Lindner (Foto: EPA-EFE)

Osnovno pitanje koje bi moglo predstavljati spor između ove tri opcije jeste različito viđenje klimatskih promjena. Smanjenje emisije ugljendioksida, kao i ukidanje novih registracija za motore s unutrašnjim sagorijevanjem - sve su to pitanja koja otežavaju dogovor Zelenih s FDP-om i CDU-om. Također, ovim pitanjima može se dodati i problem oporezivanja bogatih, o čemu tri strane imaju različita stajališta.

"Koalicija 'Jamajka' je želja FDP-a i CDU-a, a Zeleni bi ovaj dogovor teško mogli objasniti biračima. Međutim, 'Jamajka' nije zabilježila dobre rezultate među biračima. Čak 49 posto njih smatra da ova koalicija nije dobra, a samo 20 posto građana smatra kako bi ova koalicija bila dobra za Njemačku", navodi Bayerischer Rundfunk.

Može li se ponoviti "GroKo"?

Iako je velika koalicija između SPD-a i CDU-a obilježila proteklu deceniju, čini se kako je novo poglavlje starih partnera sve dalje od realnog, a mnogi navode kako su i zvaničnici obje stranke umorni od eventualnog saveza.

"Međutim, GroKo ima određene prednosti. SPD i CDU poznaju se prilično dobro kao koalicioni partneri i teško da postoje neke nepremostive prepreke kada je riječ o koalicionom programu. Osim toga, SPD i CDU ovim savezom ne bi otišli u opoziciju, čime bi se spriječili ogromni rizici i finansijski gubici. Pravilo u Njemačkoj glasi - ako uđete u opoziciju, teško ćete izaći iz nje", navodi BR.

Prema mišljenju glasača, njih 46 posto smatra da ova koalicija nije dobro rješenje za Njemačku, dok 29 posto građana vidi obnavljanje savezništva kao dobar potez za Njemačku.

Posljednja opcija za formiranje koalicije jeste savez SPD-a, Zelenih i krajnje ljevičarske stranke "Die Linke". Ove tri stranke bi vjerovatno mogle naći određeni konsenzus u vezi sa socijalnom politikom, penzionim sistemom i poreskom politikom, ali veliki problem bi predstavljao ekstreman stav krajnje ljevice o pitanjima kao što su NATO savez i uloga njemačke vojske.

Koliko će trajati formiranje vlasti?

Naravoučenije iz prošlosti pokazalo je da formiranje koalicije na saveznom nivou u Njemačkoj zahtijeva višemjesečne pregovore. Uprkos optimizmu zvaničnika SPD-a, ali i Zelenih, teško je očekivati rješenje koje bi dovelo do brzo formiranja vlasti na nivou države.

"Nakon izbora u jesen 2017. godine koalicija koju je predvodila Angela Merkel uspostavljena je tek 14. marta 2018. godine. Tokom razgovora zvaničnici su istakli kako su naučili mnogo iz tog procesa, a i Scholz i Laschet su izrazili mogućnost formiranja koalicije prije Božića. Lider FDP-a predložio je Zelenim da odmah sjednu za stol kako bi se dogovorili o zajedničkim stavovima koje bi prezentovali trećem partneru, što bi moglo naići i na odobravanje 'ekološke' stranke", navodi se.