Još jedan napad
25

Klimatske aktivistkinje bacile supu na Monetovu sliku: "Umjetnici neće moći slikati u svijetu koji gori"

L. S.
Foto: Riposte Alimentaire X screenshot
Foto: Riposte Alimentaire X screenshot
Nakon bačene supe na sliku Mona Lise, klimatske aktivistkinje ponovno su u ime ekologije napale još jedno umjetničko djelo, sliku "Proljeće" umjetnika Claudea Moneta.
Musee des Beaux-Arts u Lionu, trećem po veličini gradu u Francuskoj, navodi u saopštenju da se napad na sliku "Le Printemps" (Proljeće) Claudea Moneta dogodio u subotu u 15:30 sati po lokalnom vremenu.
Slika iz 1872. zaštićena je staklom, ali će i dalje biti podvrgnuta detaljnoj inspekciji i restauraciji, saopćeno je iz muzeja. Muzej je naznačio da će podnijeti prijavu za vandalizam, dodajući da su dvije aktivistkinje uhapšene.

Riposte Alimentaire je grupa koja je odgovorna za napad, a djevojke koje su uradile ovaj sramotni čin, aktivistkinje Ilona (lijevo) i Sophie (desno), poručile su da se mora djelovati prije nego što bude prekasno.

"Mi volimo umjetnost, ali budući umjetnici neće imati što slikati u svijetu koji gori", poručili su u objavi na X ranije.

Ista grupa, koja poziva na održivost zdrave hrane za sve, također je predvodila januarski napad supom na sliku Mona Lise u muzeju Louvre, koja je također bila iza stakla.