Svijet
0

Kirgistanski predsjednik smijenio premijera

FENA
Kirgistanski predsjednik u srijedu je potpisao naređenje kojim lišava dužnosti premijera Almazbeka Atambajeva, devet mjeseci nakon što ga je imenovao u potezu da udovoilji opozicionim grupama.

Naređenje je uslijedilo nakon zahtjeva Atambajeva da bude smijenjen, saopćio je Nurlan Šakijev, portparol predsjednika Kurmanbeka Bakijeva, javio je AP.

Portparol Atambajevljeve Socijaldemokratske stranke Edil Basailov, izjavio je, ipak, da je Atambajev smijenjen "jer je ometao napore da se manipulira predstojećim izborima" za parlament zakazanim za 16. decembar.

Bakijev je imenovao Atambajeva u februaru u jeku političke krize tokom koje su opozicione grupe pozivale Bakijeva da odstupi zbog navoda o korupciji i nepotizmu.

U maju je Atambajev izgubio svijest na dva dana i kasnije je tvrdio da je bio otrovan. Kazao je da je primao prijetnje smrću povezane s vladinom odlukom da privatitzuje tvornicu poluprovodnika.

Politika u Kirgistranu - u kojem i Rusija i Sjedinjene Države imaju vojne zračne baze - ustalasana je čarkanjima već dvije godine otkako je Bakijev došao na vlast nakon što je svrgnuo dugogodišnjeg predsjeednika Askara Akajeva.