Svijet
0

Kipar priznao palestinsku državu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Kipar je priznao palestinsku državu u granicama iz 1967. godine, javila je u nedjelju palestinska novinska organizacija Wafa, nakon sličnih saopćenja o priznaju osam južnoameričkih država.

Kiparski predsjednik Demetris Christofias poslao je pismo palestinskom predsjedniku Mahmoudu Abbasu, obavijestivši ga o takvoj odluci, prenijele su agencije.

U pismu se spominju "duboke povijesne veze" između Palestine i Kipra i izražava nada da će se postići mirovni sporazum koji će osigurati postojanje neovisne palestinske države s istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom.

U petak je Paragvaj saopćio da priznaje neovisnu palestinsku državu u granicama prije rata 1967. godine, kada je Izrael osvojio Zapadnu obalu s istočnim Jerusalemom i pojas Gaze.

U posljednjih nekoliko mjeseci palestinsku državu su priznali i Brazil, Argentina, Ekvador, Bolivija i Urugvaj u granicama prije rata, a Čile i Peru su također saopćili odluku o priznanju, ali nisu spominjali granice.

Evropske zemlje manje naginju jednostranom priznanju, ali je rastući trend davanja višeg nivoa palestinskim misijama. Francuska, Španjolska i Irska već su objavile da se diplomatske misije pretvaraju u veleposlanstva.

Izrael procjenjuje da će to uskoro učiniti Velika Britanija, Švedska, Belgija, Finska, Njemačka, Danska, Malta, Luksemburg i Austrija.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova je prošle sedmice pozvalo irskog veleposlanika u Tel Avivu kako bi uložilo protest zbog unapređenja palestinske misije, izrazivši razočarenje i upozorivši da to ne doprinosi mirovnom procesu ni na koji način.

Odluka Kipra o priznanju Palestine donesena je u trenutku kada on nastoji ojačati veze s Izraleom, pa je zato primljena s iznenađenjem.