Istraga pokazala
0

Kineski napad na Google djelo je amatera

Sarajevo-x.com
Hakerski napadi koji su doveli do toga da Google zaprijeti da će povući svoje poslovanje iz Kine te stvorili napetost između Washingtona i Pekinga vjerovatno su djelo amatera, pokazala je istraga.

"Rekao bih da ova grupa nije bila dobro finansirana, pa se ne može zaključiti da su pod pokroviteljstvom države. Alat koji su koristili bio bi, inače, daleko superiorniji", rekao je Gunter Ollmann iz firme Damballa, Atlanta, koja pruža sigurnost računarskih mreža, a prenosi CNN.

Google je optužio kineske hakere da su ciljano napali Google i više od 20 drugih zapadnih kompanija u decembru čime su e-mailovi kineskih disidenata u inostranstvu bili ugroženi.

Incident je potom čak pokrenuo i diplomatsko prepucavanje između Pekinga i Washingtona, uključujući i govor američke državne tajnice Hillary Clinton 21. januara u kojem ona žali zbog spuštanja "informacijske zavjese“ u svijetu.

Kritičari su navodili da su napadi bili podržani od kineske vlade, ali je to Peking oštro zanijekao.

"Želio bih naglasiti da su takve optužbe neosnovane i imaju skrivene motive", rekao je Qin Gang, glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova, na konferenciji za novinare 23. februara.