Stanje u Koreji se nastavlja
0

Kina zabrinuta zbog učešća Washingtona u vojnoj vježbi

SRNA
Protesti u Južnoj Koreji: Zapaljen portret Kim Il Jonga Foto: AP
Protesti u Južnoj Koreji: Zapaljen portret Kim Il Jonga Foto: AP
Kina je izrazila zabrinutost zbog planiranih zajedničkih vježbi Južne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država. Portparol kineskog Ministarstva inostranih poslova Hong Lej ostao je uzdržan i nije rekao da je Pjongjang odgovoran za nedavnu razmjenu artiljerijske vatre sa Južnom Korejom.

Južnokorejsko Ministarstvo inostranih poslova je nešto ranije saopštilo da će zajednička vojna vježba sa SAD kasnije tokom ovog mjeseca poslati jasnu poruku Sjevernoj Koreji, koja je artiljerijom gađala ostrvo Jeongpjeong, od čijih su eksplozija poginula četiri lica i izazvan je sukob.

"Primjetili smo relevantne izvještaje i izražavamo zabrinutost zbog toga", rekao je Lej na konferenciji za novinare.

Odgovarajući na novinarska pitanja Lej nije direktno kritikovao planirane američko-južnokorejske vježbe,  već je samo izrazio kinesku zabrinutost zbog manevara.

Peking je početkom godine izrazio nezadovoljstvo zbog ranije održanih zajedničkih američko-jučnokorejskih pomorskih manevara, koje su bile zamišljene kao upozorenje Sjevernoj Koreji. 

Peking smatra da slični manevri ugrožavaju bezbjednost Pekinga i regionalnu stabilnost.

Na pitanje o odgovornosti za artiljerijski napad Lej je istakao da je Peking primjetio različita mišljenja o uzroku incidenta, ali kritikom nije izdvajao Pjongjang.

Inače, Sjeverna Koreja je zaprijetila novim napadima na Južnu Koreju, prebacivši na SAD odgovornost za topnički okršaj u kome su prije dva dana živote izgubila četiri južnokorejska građana.