Proslijeđivao državne tajne
0

Kina: Uhapšen zvaničnik pod sumnjom da je špijunirao za SAD

FENA
Zvaničnik kineskog ministarstva sigurnosti uhapšen je pod sumnjom da je špijunirao za SAD i da je proslijeđivao državne tajne, javili su u petak honkonški mediji.

Zvaničnik, koji je bio privatni sekretar zamjenika ministra u ministarstvu sigurnosti, uhapšen je u ovoj godini, navodi se u medijskim izvještajima.

Američka državna tajnica Hillary Clinton odbila je komentirati medijske izvještaje.

Ukoliko bude potvrđen, to bio bio treći veliki incident u kinesko-američkim odnosima u proteklih nekoliko mjeseci.

To bi također bio slučaj špijunaže na najvišem nivou između Kine i SAD koji je objavljen u javnosti od 1985. godine, kada j obavještajni zvaničnik Yu Qiangsheng prebjegao u SAD.

Zvaničnika je regrutovala CIA, javili su lokalni mediji i novinska agencija Reuters.

Dnevne novine 'Orient' sa sjedištem u Hong Kongu citirale su mjesečlne novine New Way da je zvaničnik "upao u zamku lijepe žene".

Nakon što su njih dvoje snimani na tajnim lokacijama, on je bio ucjenjivan i pristao je da daje tajne informacije Amerikancima, navodi se u medijskim izvještajima.

"Šteta je ogromna", izjavio je jedan izvor za Reuters.

Zvaninik je uhapšen u periodu između januara i marta pod navodima da je nekoliko godina proslijeđivao informacije Amerikancima o kineskim špijunskim aktivnostima van zemlje, javili su hokononška štampa i Reuters.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova nije odmah odgovaralo na zahtijev za komentarom koji mu je u petak proslijedio Reuters.